sâmbătă, octombrie 05, 2013

Peltea de gutui cu mere!

Findca este sezonul gutuilor, Aroma deosebita a acestora merita imortalizata intr-un borcan de marmelada delicioasa. Si, cum gutuile fac casa buna cu merele rosii, pot sta si intr0un borcan in camara ta!

Ingrediente
  • 2 kg gutui
  • 500 g mere rosii
  • 1 kg zahar
  • 1 lamaie mica, stoarsa si strecurata
  • 1 plic gelfix clasic
Mod de preparare
1. Se spala fructele si se taie feliute, fara sa se arunce miejii. Se leaga cotoarele intr-un saculet de tifon. Se pun la fiert merele si gutuile intr-o cratita cu apa rece care sa le acopere cu trei degete, alaturi de saculetul de tifon.
2. Cand fructele sunt fierte si zeama a scazut, se ia cratita de pe foc. Se scot fructele intr-un castron, se arunca saculetul de tifon, iar zeama se strecoara si se lasa intr-un vas timp de 10-12 ore sa se limpezeasca.
Numar de portii: 6-8 borcane.

Sursa: ro.stiri.yahoo.com

2 comentarii:

inna spunea...

Doamneee, asta-i minunatie! ...super !! multam de reteta...am niste gutui, cumpar mere si ...la treaba!

Bunica Floarea spunea...

In ultima vreme nu mai consumam gutui.Parca nu mai au savoarea si gustul de odinioara.Aveam un gutui ,copil fiind,care facea niste gutui mai mici si lucioase.Mama afara de dulceata,peltea ,mai folosea gutuia la ciorba de fasole,mancare cu gutuie,avea un cult pentru gutuie,iar noi mancam pana si semintele.Nu stiam ca sunt asa bune dpvd terapeutic.O sa fac ca gutuia sa revina pe masa noastra.Glumele sunt pentru delectarea mintala.Mie imi plac in general toate,de toate genurile si felurile. Un weekend cat mai placut,