vineri, martie 28, 2014

Locuri din România cu cer de vis în timpul nopții (1)

„Privește cerul”, îi îndeamnă pe trecători un mesaj scris cu spray colorat pe zidurile clădirilor din București. Însă cei care au dat curs invitației și au privit cerul din capitală în timpul nopții probabil că nu au reușit să vadă mare lucru: câteva zeci de stele destul de stinse și un cer gri din care lipsește Calea Lactee. 

Situația se repetă și în alte locuri din țară. Dacă locuiți într-un oraș mare din România și, într-o noapte, vreți să ieșiți în fața blocului ca să priviți cerul luminat de stele, veți fi la fel de dezamăgiți precum bucureștenii. Însă dacă aveți rude la țară, cu siguranță vă amintiți de cerul negru pe care noaptea străluceau puternic mii de stele. 


Deoarece pentru orășeni poate fi destul de greu să găsească locuri bune pentru privit cerul, Yahoo News România a alcătuit – cu ajutorul Observatorului Astronomic din București și al pasionaților de astronomie din Astroclubul București – o listă a locurilor din România unde noaptea se vede un cer superb, bogat în stele.

Când vreți să alegeți un loc aproape de casă de unde să priviți cerul noaptea, cel mai simplu este să consultați harta de mai jos (găsiți imaginea la rezoluție mai bună aici). Imaginea este o hartă a României și face parte dintr-o fotografie a Pământului realizată la rezoluție foarte mare de un satelit al NASA, aflat pe orbită în jurul Pământului la o altitudine de 824 de kilometri. Mai exact, imaginea realizată din satelit a fost compusă cu ajutorul datelor colectate de-a lungul a 9 zile în aprilie 2012 și a 13 zile în octombrie 2012, potrivit earthobservatory.nasa.gov.

Imaginea surprinde foarte bine zonele bune pentru observații astronomice: cu cât o regiune este mai închisă la culoare, cu atât cerul din zonă este mai negru pe timpul nopții, adică lipsit de poluare luminoasă. Drept urmare, stelele se vor vedea foarte bine pe un fond negru. Zonele luminoase precum Bucureștiul sau aglomerațiile urbane din jurul marilor orașe nu sunt deloc indicate.

Lista celor mai bune locuri pentru privit cerul noaptea (lista nu este exhaustivă):
  • Munții. Zona montană este foarte bună pentru observații astronomice. Și în imaginea NASA, conturul întunecat al munților se vede foarte clar. Nu mergeți însă în zone montane aflate lângă orașe mari, recomandă astronomul Adrian Șonka pe blogul său. Pe de altă parte, zona montană are și ea dezavantajele sale: umiditatea este ridicată, iar dacă doriți să faceți fotografii s-ar putea să aveți probleme din acest motiv. „Umiditatea dăunează pentru că ți se aburește obiectivul, dar nu afectează transparența foarte mult, nu te deranjează”, a explicat el pentru Yahoo News. În plus, la munte vremea este foarte capricioasă: plouă mult, iar cerul este acoperit foarte adesea de nori. Așa că dacă stați puțin la munte este posibil să nu aveți parte de cer senin.Munții Apuseni, în zona Roșia Montană Munții Rodnei, în Pasul RotundaValea Frumoasei (între Masivul Cindrel și Munții Lotrului). Aici este locul unde organizează tabere astronomii amatori din România. „Și acolo e un cer extraordinar de munte”, arată Șonka.Munții din județele Vrancea și Buzău sunt foarte izolați. De asemenea, județele Suceava (în vest), Bistrița-Năsăud, Botoșani (în nord) și Maramureș (în est) au și ele munți întunecați, departe de orașe mari.Județul VasluiLa intersecția județelor Alba, Sibiu și Hunedoara, pe hartă apare o zonă foarte întunecată. După cum explică reprezentantul Observatorului Astronomic București, nu este neapărată nevoie să plecați la munte pentru a vedea un cer bun. Chiar lângă București, înspre sud-est, în județul Călărași, înspre localitatea Nana, este o zonă întunecată, cu multe păduri și câmpuri, lipsită de localități. Însă cel mai bun loc pentru bucureșteni este Fundulea, spune astronomul. Localitatea din județul Călărași se află în Câmpia Bărăganului, la aproximativ 30 de kilometri la est de capitală, și are un cer minunat pe timpul nopții. 

2 comentarii:

Razvan spunea...

Sa stii ca cel mai bun loc de a urmari cerul noaptea este undeva la tara, si ti-o spun din proprie experienta.

lichiresti spunea...

Da! Razvan ! Sa stii, ca de cate ori merg la tara, de fapt e o comuna de langa orasul in care locuiesc, ies seara si privesc cerul...atunci cand nu e senin!