marți, martie 18, 2014

Pizma, patima si alergarea dupa cinste prapadesc omul.

Invatatura este ca invidia, de prietenul sau, ca e bogat sau respectat, patima, dorinta de a avea placeri si alergarea dupa cinste scot omul din echilibrul sau.
Oare numai cele trei lucruri pot fi socotite defecte?Invidia, de fapt, exista de cand lumea. Inca in timpul lui Cain si Abel.Desi fiecaruia ii apartinea jumatate de univers!Cain a invidiat pe Abel si sfarsitul a fost ca la omorat.
Si la Korech,revolta lui a izbucnit din cauza invidiei fata de Moise si Aaron.
Rabi Arie Levin sustine ca cel ce invidiaza pe altii va fi intodeauna invidios,caci daca va deveni bogat ca vecinul sau,va dori inca si mai mult.
Dorinta de a avea placerile lumii si a nu se linisti pana ce nu le are sunt socotite ca dusmanul cel mi mare al omului.Un om care alearga ca sa obtina cinstea celuilalt,cinstea fuge de el.


Misna 22

El mai sustinea:
''Cei nascuti sunt ursiti a muri si cei morti a reinvia.
Cei vii vor fi judecati.
Ca sa se stie,ca sa se recunoasca si sa se dovedeasca ca EL este Dumnezeu.
EL este plasmuitorul,ziditorul,atotstiutorul,judecatorul,m- artorul,paratorul si EL e acela care ne va judeca,binecuvantat fie EL.
Inaintea Lui nu este nici o nedreptate,nici o uitare,nici o favoare si nici o mituire.
Sa stii ca toate se fac cu calcul.Tu nu te lasa orbit de patima ta, ca mormantul iti va fi un loc de adapost.
Dupa cum fara voia ta ai fost plazmuit,fara voia ta ai fost nascut,fara voia ta vei muri,tot asa fara voia ta vei fi indatorat in viitor a da seama si socoteala inaintea Regelui Regilor, Atotsfantul laudat sa fie!''

Gasim la Daniel 12;2:''si multi dintre cei ce dorm in tarana pamantului se vor scula''.unii la viata vesnica iar altii spre ocara si scarba vesnica.
Cei vii vor fi judecati,unii sustin ca si cei ce vor reinvia iar altii sustin ca doar cei vii.Toate acestea sunt redate catre intreaga lume,ca lumea e condusa de Divinitate.EL mentine toata lumea, EL e acela ce a creat lumea si poate face ce doreste.EL e creatorul.EL intelege tot de face omul asa cum scrie psalmistul (33;15).EL e judecatorul ce judeca fiecare om.EL e martorul care poate da marturie pentru tot ce face omul,deoarece totul e deschis in fata sa.In Maleahi 3;5 gasim ''si voi fi martor''.EL este cel ce cheama pacatosul la judecata.EL urmeaza a judeca pe lumea cealalta.Totul se face cu calcul-asa cum un ban cu ban se aduna si fac un cont mare,tot asa pacate mici cand sunt multe devin un cont mare.Nu te lasa influentat ca moartea iti va fi un adapost,ca nu exista judecata dupa moarte,ci pe lumea cealalta vei da socoteala pentru tot ce ai facut si vei fi pedepsit ca atare.Cand un copil trebuie sa se nasca din pantecul mamei,el nu vrea sa iasa la lumina.
Fara voia omului el se naste dar si fara voia sa el moare.
Fara permisiunea omului el va da cont in fata Atotputernicului.
Rambam sustine ca Tana rabi Eliezer mentioneaza lucruri naturale,nasterea si moartea,pentru care omul nu hotaraste momentul respectiv.
Talmud Brahot 33;2 mentioneaza ''Totul depinde de Ceruri,in afara de frica de Atotputernic''.
Rabeinu Iona conchide ideile de mai sus in sensul ca lumea a fost creata ca sa faca numai fapte bune si asa ar trebui cu totii sa se comporte.

2 comentarii:

pagina de autor spunea...

Jos palaria in fata lui Ilie Nastase. E un domn si cu adevarat un Mare Roman. Gandeste asa cum trebuie sa gandeasca un roman cu dragoste de tara.

all.florentin spunea...

Crede-ma ca romanii stiu foarte bine sa faca diferenta intre politicienii care vorbesc vrute si nevrute si agita spiritele dar nu fac nimic pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale celor ce-i voteaza.Maghiari sau romani au aceleas probleme ce le fac zile fripte.Sunt familii mixte care nu-si delimiteaza teritoriul in dormitor sau sufragerie.In satele si orasele in care locuiesc si magiari si romani se ajuta ei intre ei nu-l cheama pe tokes sau basescu sa le dea o mana de ajutor.Romania este tara noastra si ar trebui sa traim in liniste si pace indiferent ca suntem romani,maghiari,turci,tatari sau orice alta natie.