miercuri, aprilie 30, 2014

Firmele din Oltenia renunta la fondurile europene

Un număr de 16 firme din zona Olteniei au reziliat contractele de finanţare pe POS-CCE, valoarea proiectelor fiind de 26,85 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 6 milioane de euro. 

De asemenea, datele Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia arată că alte opt firme au depus cereri de reziliere a contractelor.

Mihaela Sas, şef compartiment marketing regional în cadrul ADR Sud-Vest Oltenia, a explicat că principala cauză de reziliere a contractelor de finanţare a fost imposibilitatea beneficiarilor de a prezenta în termen de maximum 90 de zile de la semnarea contractului, a documentelor care atestă capacitatea financiară de implementare a proiectului, precum scrisoarea de confort sau depozit colateral. 



Potrivit Mihaelei Sas, purtator de cuvant al agentiei, cele mai multe companii care au renunțat la fondurile europene sunt din domeniul producţiei, a construcțiilor sau a industriei textile. 

Reprezentanta ADR a mai spus că pe lângă acestea, au mai fost şi firme care intenţionau să folosească fondurile europene respective pentru a achiziţiona utilaje performante, care să sporească productivitatea. 

De asemenea,  multe dintre companiile care au renunţat la finanţări europene au acumulat datorii la stat şi nu mai pot aduce certificatele necesare de la instituţiile abilitate, care să demonstreze că nu au datorii. 

Între timp, POS-CCE a fost blocat pentru România o perioadă, fapt ce a făcut ca proiectele depuse în 2011 să fie aprobate în 2014 şi să nu mai poată fi îndeplinite condiţiile iniţiale promise de firme.

Niciun comentariu: