luni, aprilie 28, 2014

Reformarea sistemelor de educatie

Peste tot in lume, reformarea sistemelor de educatie a inceput in mediul privat si s-a extins si in scolile publice. Scolile particulare au avut curajul si nevoia de a inova. Acolo au venit copiii celor mai vizionari parinti si tot acolo s-au cristalizat modele preluate mai tarziu de scolile de stat.
Scolile private au tras in sus mentalitatile si au fortat improspatarea abordarilor.

Numai in Romania lucrurile s-au dus in jos: asa-zisele facultati private au dat diplome pe banda si au incurajat multa mediocritate. Din lipsa de studenti si concurenta, facultatile de stat au coborat dramatic stacheta, si ele.
Care este totusi neregula si mai mare?

Din pricina unei ratari atat de generalizate, invatamantul preuniversitar privat este pus astazi in aceeasi oala. Desi aici realitatea sta altfel.
Scolile si gradinitele private din Romania sunt astazi singura sansa de reinnoire si progres. Aici nu poti falsifica performanta, pentru ca miza nu mai e o diploma. Aici conteaza sa iti adaptezi programa si profesorii la nevoile de maine ale copilului. Aici conteaza nu numai pregatirea academica, dar si sanatatea emotionala si mentala a elevului. Conteaza sa creasca increzator si adaptabil. Aici profesorii sunt selectati si provocati sa faca din invatare un castig si o experienta de viata.
Altfel spus, cel mai mult conteaza ca in spatele copiilor stau echipe de parinti si profesori care nu-si permit sa mimeze actul didactic: chiar au grija ca fiecare dintre ei sa confirme. Si sa arate ca a meritat investitia in ei.



SURSA Oana Moraru, gazduire de la altii.

3 comentarii:

catalin spunea...

Colectionam diplome, unele fara nicio valoare afara... Din lipsa de studenti, ASE-ul, spre exemplu, anul asta face admiterea in baza unui eseu motivational... Trist, fiindca nu mai au din ce sa trieze! Generatiile sunt din ce in ce mai putin motivate si atunci e firesc sa coboare stacheta!

Anonim spunea...

diplomele in romania nu-s o investitie

blogu.lu spunea...

Am ocazia sa fiu studenta in paralel la doua facultati de stat,aici in capitala ţării si nu mi se pare ca au lasat stacheta mai jos din cauza concurentei.Am si prieteni care studiaza in facultatile astea private unde se tot vorbeste despre datul diplomelor pe banda rulanta si da....nu si fac atatea griji ca mine.