vineri, mai 30, 2014

Mircea Diaconu parlamentar european

Mircea Diaconu a fost astăzi să-și ridice mandatul de europarlamentar de la Biroul Electoral Central. Acesta nu a putut ajunge la festivitate de înmânare a acestor certificate, întrucât a fost într-un turneu la Timișoara, unde a susținut un spectacol de teatru.
La sediul BEC, la ieșire, Diaconu a fost întâmpinat și de câțiva susținători care au scandat: „Mircea Diaconu nu fură, nu minte, vrem să fie președinte!”. Vizibil jenat de situație, proaspătul europarlamentar i-a rugat de mai multe ori să înceteze cu aceste scandări.
Mai mult, Mircea Diaconu a spus în fața jurnaliștilor că nu are în plan să candideze la funcția de președinte al României și că se concentrează la ceea ce va avea de făcut în următorii ani în mandatul de europarlamentar.

„Ştiţi ce, trebuie să-ţi vezi lungul nasului întotdeauna. Eu am nasul destul de mare, de aia şi tot intru în tot felul de belele. Dar nu de acum, de multă vreme. La 19 ani, am avut prima dată ocazia să vizitez vestitul locaş de cultură care se numea Direcţia Generală de Anchete Penale, Calea Rahovei, 37-39. La 19 ani, am vizitat-o prima dată şi am dat cu subsemnatul acolo. Deci, am o istorie veche de nas lung. (...) Însă, acela e un alt subiect. Acolo chiar nu se poate discuta, măcar, fără să existe forţe importante care să susţină un demers de tipul ăsta. Eu sunt chiar un om, şi atât, sprijinit de nişte oameni, şi atât, şi cu asta basta“, a spus Diaconu.
Cum a ajuns independentul Diaconu parlamentar european
Mircea Diaconu a obținut la alegerile europarlamentare din 25 mai aproape 380.000 de voturi. Actorul a trebuit să se adreseze instanței pentru a avea dreptul de a candida.
BEC i-a respins inițial candidatura după ce a analizat un raport al Agenției Naționale de Integritate, care arăta că Diaconu este în stare de incompatibilitate ca urmare a exercităii concomitente a demnității de senator și a funcției de director al Teatrului „Nottara”. De asemenea, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Diaconu s-a aflat în stare de incompatibilitate și nu mai are voie să dețină nicio funcție publică în următorii trei ani.
În schimb, Curtea de Apel București a stablit definitiv pe 9 aprilie că Diaconu poate candida întrucât legea nu îi interzice acest lucru și în cazul alegerilor europarlamentare.
Mircea Diaconu a candidat independent pentru că imediat după decizia ÎCCJ, Crin Antonescu a declarat că îl va scoate de pe lista candidaților la europarlamentare a PNL. La scurt timp după acest anunț, Diaconu și-a dat demisia și din formațiunea liberală.

Niciun comentariu: