luni, iunie 02, 2014

Viața unui român în a doua țară cu cel mai înalt nivel de trai din lume

Născut în Târgu Mureș și crescut în Bistrița, Beniamin Claudiu Vuta, în vârstă 33 de ani, a ales să emigreze într-o țară ocolită de criza economică.  

A ajuns tocmai în Noua Zeelandă, țara cu al doilea cel mai ridicat nivel de trai din lume, după Australia. Și asta după ce inițial, învățase lecția emigrării în Spania.

La fel ca și în cazul tinerilor cărora Yahoo! News le-a prezentat poveștile emigrării în articolele precedente,  Beniamin Claudiu Vuta este unul dintre românii educați, care au avut șansa să-și poată practica în țara de adopție, meseria învățată în România.

Având la bază studii teologice și jurnalistice, tânărul pleca în 2004, în Spania, la Madrid, pentru a lucra la un post de radio. Și asta după ce căpătase experiență la un post local, din Bistrița.   


“Având experiența în domeniu și ajungând să vorbesc cursiv limba spaniolă, mi s-a propus un program pentru imigranți, numit ‘La hora del emigrante’. Programul a avut mare succes, înregistrând peste 500 de mii de ascultători la nivel național, în toată Spania. Văzând succesul meu, directorul postului m-a promovat și în TV, cu același program pentru emigranți, Solidaria TV”, după cum a povestit tânărul român despre primul său job, ca emigrant.

Așa a ajuns să lucreze, timp de zece ani, în toate “ariile” televiziunilor importante din Spania,  cum ar fi Tele5, Solidaria TV sau Tele Madrid.

După notorietatea din străinătate, ofertă de job din România

După ce a câștigat oarece notorietate în străinătate, tânărul român a ajuns să prezinte interes și pentru televiziunile din România.  Asta făcea ca în anul 2011, să fie angajat pe postul de corespondent permanent în Spania, pentru Antena 1 și Antena 3.

Cu toate acestea, în toamna anului trecut, tânărul, împreună cu soția și copilul lor mai mic de un an, decidea să ia viața de la capăt, într-o țară ce nu a cunoscut criza economică, tocmai în Noua Zeelandă.

S-a stabilit în orașul Christchurch, unde lucrează ca decorator de interioare, pentru o companie de construcții. Și-a păstrat însă job-ul de corespondent pentru cele două televiziuni din România, iar în prezent are un proiect în desfășurare pentru a lucra la televiziunea neozeelandeză.  Asta face ca programul său zilnic să se întindă pe zece ore de muncă.

“Ziua începe foarte de dimineață, în jurul orei 6:30, cu micul dejun, după care la ora 7:20 plec spre locul de muncă cu mașina, ajungând cam în 40 de minute. Seara mă întorc acasă în jurul orei 18:00 - 18:30”, a explicat tânărul emigrant. 

Costul traiului în Noua Zeelandă 

Despre traiul în Noua Zeelandă, Vuta a spus că este asemănător ca și costuri cu cel din Marea Britanie.

“La început mi s-a părut scump pentru anumite produse, ținând cont că foarte multe sunt din import”, a precizat Beniamin Claudiu Vuta.

Chiria este una dintre cele mai mari cheltuieli în Noua Zeelandă. De exemplu,  pentru o casă cu patru camere, se plătește în general între 500 și 800 de dolari neozeelandezi pe săptămână, echivalentul a 1.200 -1.800 de euro pe lună.

Și asta în timp ce salariile se calculează pe oră, iar minimul pe economie este în jur de 16 dolari neozeelandezi pe oră, echivalentul a aproximativ 43,2 lei.

Salariul și facturile, plătite la săptămână

“Nu este foarte mult, dar se trăiește bine. Salariul se plătește la săptămână ,de asemenea chiria și toate celelalte cheltuielile”, a precizat tânărul emigrant.

El a precizat însă că în Noua Zeelandă, este foarte greu cu transportul, pentru că autobuzele circulă foarte rar. De aceea, majoritatea persoanelor care locuiesc acolo au câte două mașini.

Și asta în condițiile în care litrul de benzină de vinde cu 2,40 dolari nz, echivalentul a 1,20 euro. În schimb, motorina este foarte ieftină, costând doar 1,40 dolari nz, respectiv 0,80 euro.

Recomandările editorilor Yahoo! News:
Jurnal de emigrant. Cum trăiește o româncă în China
Jurnal de emigrant. Cum l-a primit Olanda pe un tânăr programator român

În ceea ce privește alimentele, acestea au același preț ca în Europa, doar produsele care se exportează fiind foarte scumpe cum ar fi carnea de vită și cea de oaie. Fructele și legumele sunt un pic mai scumpe decât în România, a precizat Vuta.

Spre deosebire de România însă, TVA-ul practicat în Noua Zeelandă este de 17%.

“Noua Zeelandă este a doua țară cu cel mai înalt nivel de trai din lume, aici nu duci grija zilei de mâine , mereu îți vor ajunge banii până la salariul următor. Avantajele sunt că trăiesc într-o țară în care familia este foarte importantă, mereu sunt pentru familie, de aceea ziua de muncă începe foarte de dimineață în jurul orei 6:00, majoritatea persoanelor ajung acasă pe la ora 15:00-16:00, având astfel timp suficient pentru familie, iar sfârșitul de săptămâna, unii planifică o mică vacanță, iar alții merg la picnic, la pescuit sau cu barca pe Ocean”, a povestit tânărul Vuta.

Emigrantul român mai spune despre statul în care a ales să trăiască că “este țara copiilor”,  ei fiind cea mai avantajată categorie de populație, “au toată insfrastructura pentru ei, pentru a se dezvolta în orice domeniu, sistemul de învățământ este foarte bun, foarte lejer și pe măsura fiecăruia”.

Pe românii care vor să emigreze în țara neatinsă de criză, Beniamin Vuta îi sfătuiește în primul rând “să se pregătească bine atât financiar, cât și profesional”.

Și asta pentru că Noua Zelandă este o țară în care se intră foarte greu.

“Nu recomand nimănui să vină ca turist cu ideea de a-și găsi un loc de muncă. Este foarte riscant să vii ca turist. Poți ajunge în aeroport, iar la un interviu să nu pari credibil în ceea ce zici, astfel că îți vor respinge foarte repede intrarea în Noua Zeelandă. După cum se știe, este foarte scump de ajuns în Noua Zeelandă, trebuie să dispui de o parte financiară destul de consistentă”, a adăugat emigrantul român.

Potrivit acestuia,  pentru cei care doresc să emigreze, cel mai bine este să-și caute o ofertă de muncă printr-o agenție specializată, chiar dacă acest serviciu costă mai scump.  De asemenea,  meseria pe care o are cel care vrea să emigreze, trebuie să se regăsească în lista de priorități a Ministerului Muncii din Noua Zeelandă.


SURSA: YahooNews 

Niciun comentariu: