luni, aprilie 20, 2015

Mediul in care ne formam personalitatea

Mediul in care ne formam personalitatea ne creeaza preferinte pentru anumite lucruri: muzica, mancare, obiceiuri, modele de gandire si de comportament, etc. Unele dintre ele ne sunt benefice, altele sunt profund disfunctionale pentru viata noastra.

Odata ce atingem o anumita maturitate si autonomie, este bine sa punem sub semnul intrebarii toate lucrurile care ne-au fost date, sa incepem sa gandim singuri si sa exploram si alte optiuni pe care are viata sa ni le ofere.


Loialitatea familiala sau apartenenta la un grup, cu regulile si obiceiurile sale, poate sa ne ingusteze foarte mult orizonturile si poate sa devina o adevarata “inchisoare”. Facem asa cum au facut si altii, nu ne intrebam daca este bine sau nu pentru noi, gandim si ne comportam asa cum o fac si cei din jurul nostru, fara sa ne folosim ratiunea proprie si capacitatea de a discerne intre ceea ce este in acord cu noi sau nu ne reprezinta.

O viata sau o gandire “copy/paste” reprezinta cel mai mare obstacol in calea dezvoltarii tale personale. Daca nu esti fericit si simti ca de fapt nu te reprezinta felul in care gandesti, actionezi sau traiesti, incepe sa explorezi, sa cauti si alte alternative la tot ceea ce are viata sa-ti ofere.

Esti o fiinta unica si originala si iti esti dator sa-ti cauti propria cale in viata, cea care sa-ti aduca implinirea si bucuria de a trai!

Niciun comentariu: