marți, aprilie 28, 2015

Probleme cauzate de propriile alegeri

Oamenii nu prea accepta faptul ca problemele din viata lor au aparut din cauza propriilor lor alegeri sau actiuni, ci dau vina pe altii, pe circumstante, pe lipsa de noroc sau pe viata.
Atunci cand crezi ca te afli astazi in punctul in care esti din cauza altora, in mod firesc, astepti ca salvarea sa vina tot de la ei si astfel esti tot la mila circumstantelor sau a altor persoane.

Stiu si te inteleg ca iti este greu sa accepti ca tot ceea ce se intampla in viata este rezultatul alegerilor, deciziilor si actiunilor tale. Stiu si te inteleg ca poate iti este mai usor sa crezi ca esti doar o victima nefericita si neajutorata si ca altii sunt de vina pentru ceea ce traiesti tu acum. Insa, atat timp cat tu nu iti asumi responsibilitatea asupra vietii tale, vei avea tendinta sa traiesti la fel cum o faci acum.
Gandeste-te putin: este inutil sa dai vina pe parintii tai, pe sotul/sotia ta, pe societatea in care traiesti sau pe orice altceva. Facand asta, te indepartezi de puterea ta personala si de posibilitatea de a-ti schimba viata. Cat timp tu astepti sa vina cineva sa te salveze sau sa repare ceea ce a gresit fata de tine, pierzi timp pretios din viata ta - timp pe care ai putea sa-l folosesti ca sa schimbi ceea ce traiesti acum si directia in care te indrepti.
Oricat de greu ti-ar fi, accepta faptul ca tu esti astazi aici pentru ca asa ai ales, constient sau inconstient. Indiferent cum a fost copilaria ta, tu alegi ce sa faci cu mintea si cu viata ta odata ce ai ajuns adult. Indiferent cat de urat se poarta partenerul tau cu tine, tu l-ai ales si tu ii permiti sa aiba acest comportament fata de tine. Daca iti displace jobul tau sau felul in care se raporteaza seful tau la tine, constientizeaza te rog ca tu alegi sa mergi acolo in fiecare zi.
Tot ceea ce se intampla in viata ta este rezultatul alegerilor, deciziilor si actiunilor tale. Nu mai astepta ca altii sa te salveze, ci devino tu propriul tau erou: asuma-ti responsabilitatea pe de-a-ntregul asupra vietii tale si fa schimbarile necesare pana iti place de tine si viata pe care o traiesti


Autor: Ursula Yvonne Sandner

Un comentariu:

azitino spunea...

in vara lu' 1999, intr-o regiune montana, la o petrecere evreiasca numita bar mitzvah. Baiatul unui amic implinea 13 ani, o virsta simbolica si insemnata in viata unui viitor barbat evreu. Imi amintesc ce încîntată am fost sa privesc voia buna, dansul si ritualul in sine, de care fusesem straina pina atunci. In fundal, se pot deslusi niste siluete de copii, invitati sa-si sarbatoreasca prietenul care devenea un fel de om mare.