vineri, iunie 19, 2015

Ego fragil versus ego puternic

                                                Ego fragil versus ego puternic

Este o greseala imensa sa credem ca ego-ul este ceva rau, ce trebuie exterminat sau suprimat cu orice pret. Din contra, ceea ce avem de facut este sa ne intarim ego-ul cat mai mult deoarece el este cel care ne asigura supravietuirea si succesul in viata.
Oamenii care au un ego slab sau fragil sunt sensibili, vulnerabili, pot fi foarte usor raniti de cei din jur, iau la modul personal orice remarca sau atitudine negativa a altora si sufera, sunt dependenti de cei din jur, au nevoia constanta de validari si aprecieri, au diferite frici, se simti lipsiti de putere personala, nu pot sta singuri si nu isi stabilesc obiective si scopuri in viata deoarece nu cred in ei insisi - in capacitatea de a le atinge. Acesti oameni sunt mai mereu "victime", cauta sustinere si ajutor de la cei din jur si cred ca nu se pot descurca singuri.  

                                              Ego slab versus ego puternic

Pe de alta parte, oamenii cu un ego puternic sunt echilibrati din punct de vedere emotional, se bazeaza pe propriile lor forte, sunt independenti si autonomi, ii accepta si ii inteleg pe ceilalti fara sa ia la modul personal comportamentele si atitudinile lor, trec usor peste greutatile inerente vietii, sunt capabili sa se automotiveze, au incredere in sine si stima de sine ridicata. Acesti oameni sunt calmi, puternici, determinati, realisti, rationali si sunt cei care reusesc in viata deoarece stiu cum sa se adapteze, in mod ecologic, la toate aspectele existentei.
Ego-ul nostru este de fapt relatia pe care o avem cu noi insine si cu lumea in care traim. Cu cat este mai puternic si mai echilibrat acest ego, cu atat mai usoara si mai plina de impliniri va fi viata noastra, insa daca el este fragil, existenta va fi un lung sir de suferinte inutile, compromisuri, renuntari si neimpliniri.
Intarirea ego-ului (eu-lui tau) ar trebui sa devina prioritatea ta.
Ursula

3 comentarii:

all spunea...

Eu nu cred ca exista numai ego -uri puternuce sau numai slabe, defapt in articol sunt definite cele 2 extreme. Adevarul e ca si o personalitate puternica poate avea zilele ei slabe, cat si invers. Mai conteaza, cred si concentratia amestecurilor, fiindca un ego cu apucaturi sensible emoticon smile poate fi puternic si invers. E o problema si de conjunctura, fiindca un ego puternic ce tot timpul are conjuncturi proaste, nu e un ego slab daca nu e plin de succes. Poate tocmai de aia sa fie puternic, fiindca sta drepti in fata conjuncturilor proaste, invingandu-le.

florentin spunea...

Cele mai puternice ego-uri sunt cele care au fost slabe candva.
De ce am impresia ca e asa?

Inspire spunea...

Lasă-te cucerit de toate aromele şi reţetele lumii cu Inspire!