luni, octombrie 26, 2015

Am obosit.

"- Am obosit. Am obosit sa lupt cu mine, cu ceilalti, cu viata si sa nu fiu fericit/a niciodata.
- De ce simti ca lupti?
- Pentru ca trebuie sa fac lucruri care nu-mi plac ca sa-mi asigur un trai decent, pentru ca sunt intr-o relatie care nu-mi face bine insa mi-e teama de singuratate, pentru ca nu vreau sa-mi dezamagesc parintii, pentru ca ma uit in jur si vad ca nici altora nu le este bine - deci ce sens are sa ma straduiesc eu sa schimb ceva la viata mea, pentru ca nu-mi place de mine, de felul in care arat... nimic nu-i bine."
Intalnesc frecvent astfel de discursuri la persoanele cu care interactionez. Au un job care nu le place, stau intr-o relatie pustiita, asculta de "gura lumii", se uita in jur si vad ca si ceilalti fac la fel, traiesc in conflicte interioare care duc la depresie si anxietate, isi distrug sanatatea si corpul pentru ca pur si simplu nu le mai pasa.

Si da, ii cred ca lupta asta este extenuanta si inutila. Nu au nici vointa, nici motivatia ca sa schimbe ceva, insa nu constientizeaza ca de fapt toata energia lor o investesc gresit, incercand sa inoate impotriva curentului.
Dar nu trebuie sa fie asa. Tot ce ai de facut este sa iei decizia ca nu mai vrei sa-ti cheltuiesti energia nicio secunda in ceva ce nu-ti place, ci sa o investesti in a-ti crea o noua viata.
Nu-ti place jobul tau? Schimba-l. Da, chiar daca ai rate la banca si oameni care depind de tine.
Nu-ti place meseria ta? Cauta-ti vocatia si castiga bani din ea. Da, cu siguranta ai si tu una.
Nu te simti bine in relatia ta? Desparte-te si da-ti o noua sansa. Da, se poate sa intalnesti o persoana perfect compatibila cu tine.
Nu-ti place ce-ti spun cei din jurul tau? Nu-i mai asculta. Da, chiar daca sunt parintii tai. Cauta modele de viata si inspira-te din felul in care ei gandesc si traiesc.
Nu-ti place corpul tau? Ai mai multa grija de el - hraneste-te sanatos si fa sport.
Da, stiu. Acum vei spune "usor de spus, greu de facut". Asa este. Nu este simplu sa-ti schimbi viata peste noapte, insa pas cu pas poti sa ajungi acolo unde iti doresti. Insa daca alegi sa fii doar o victima care se baricadeaza in spatele acestei credinte nu vei face nimic. Iar anii vor trece si tie iti va fi din ce in ce mai rau. Nu te ajuta doar sa te rogi daca nu actionezi, nu te ajuta sa pupi moaste, daca tu nu faci nimic.
Este viata ta, cum de nu esti constient de asta?
Uita-te mai bine in jurul tau si observa ca altii au reusit. Si nu doar pentru ca "au avut noroc", ci pentru ca au muncit, nu s-au multumit cu putin si nu au acceptat compromisurile.
Lupta pentru fericirea si viata ta, nu impotriva lor.

3 comentarii:

Moldovan Olga spunea...

Cum ne dam seama care ne este vocația. ..

florentin spunea...

asa este dar fiecare om da inainte in ritmul lui iar schimbarea vine cand suntem pregatiti cu adevarat sa o primim.poate schimbarea e mai bine sa vina in interior si apoi aplicam in exterior...job,relatii,casa,etc etc...

e-provincia spunea...

Minunat..așa este..totul este de a lăsa în urma teama..de orice și de a avea curajul..îndrăznelii, dacă pot spune așa, de a porni pe drumul vieții tale..unde personajul principal ești tu insuti și doar asta contează..multumim