luni, octombrie 12, 2015

De ce au oamenii relatii extraconjugale?


Persoanele care aleg sa isi "insele" partenerul sunt blamate si criticate de toata lumea. Daca o persoana are relatii sexuale cu altcineva decat partenerul de cuplu este judecata si pusa la zid, crezandu-se ca nu-si respecta promisiunile, ca nu poate sa fie fidela pentru ca are un apetit sexual exagerat, ca este neserioasa, s.a.m.d.
Insa care sunt motivele, ratiunile psihologice care il imping pe un om sa caute relatii sexuale in afara cuplului?
In primul rand, pentru om sexul este o nevoie fiziologica (la fel ca si foamea, setea, somnul). Daca nu se simte satisfacut din punct de vedere sexual in relatia de cuplu, in mod normal va cauta sa-si implineasca aceasta nevoie cu o alta persoana.

In al doilea rand, un om poate sa se plictiseasca de partenerul de cuplu, dupa o perioada de timp petrecuta impreuna, si isi doreste sa incerce si altceva. Exista o nevoie de varietate si de schimbare in fiecare om, care se poate manifesta si pe planul sexual. Uneori, o persoana isi doreste sa iasa dintr-o relatie, insa pentru ca nu are curajul sa spuna asta partenerului, va cauta un "ajutor" - adica o relatie extraconjugala - care sa il sustina in acest demers.
In al treilea rand, omul, ca specie, nu este monogam. Pulsiunea sexuala le determina pe femei sa caute cel mai bun mascul cu care sa produca progenituri viabile, iar pe barbati sa lase in urma cat mai multi urmasi, cu cat mai multe femei.
In al patrulea rand, atunci cand nu exista intimitate si afectiune intr-o relatie, cand distanta emotionala sau fizica dintre parteneri este prea mare, ei vor avea tendinta sa caute aceste lucruri la o alta persoana.
In al cincilea rand, exista cupluri fuzionale, simbiotice, in care partenerii simt ca isi pierd sinele. In aceste relatii nu mai exista "eu" si "tu", ci doar "noi", iar unul dintre parteneri poate sa caute o relatie inafara cuplului pentru a putea sa-si reafirme sinele - sa delimiteze clar cine este el.
Mai exista si alte motive pentru care oamenii au relatii extraconjugale: dorinta de razbunare, cautarea de confirmari si de validari din exterior, o nevoie sexuala exacerbata, dorinta de pericol si aventura, fuga de angajament, etc.
Este foarte important sa aflam care sunt motivele care stau in spatele actiunilor noastre pentru ca sa ne putem intelege mai bine - atat pe noi insine cat si pe partenerul nostru de cuplu.
Doar sa acuzam, fara sa incercam sa intelegem "de ce", nu este o solutie viabila sau constructiva.


3 comentarii:

fresh spunea...

Adica cel ce inseala are scuze?Vinovat este partenerul ?Si despre incredere si respect reciproc nu se spune nimic?Si daca se plictiseste de ce sa nu se desparta si sa-si caute alt partener?Cel care inseala aproape in toate cazurile minte partenerul si de cele mai multe ori nu recunoaste......Imi pare rau dar nu sunt deloc de acord cu aceasta opinie........mi se pare imatura!!!

borceablog spunea...

Observ ca ai pus ghilimele cuvântului "însele".. Sunt sigura ca nu degeaba . Putem afirma ca omul este supus schimbării si ca acesta poate fi unul dintre motivele pt care cauta alte relații ? Ca noi ne legam de conceptul de fidelitate si ca este posibil sa il înțelegem in mod nesănătos ? Ca daca am înțelege /asuma /accepta de la începutul unei relații ca oamenii se pot schimba pe parcurs , nu am mai considera ca suntem "înșelați "? Ce "Înșeală " de fapt un om ? Așteptările celuilalt sau proiecția celuilalt asupra sa ? Un om care "Înșeală" este un om care se schimba.., își schimba preferințele.. Iar asta se poate accepta daca suntem corecți cu noi si cu acea persoana. Desigur, poate ar fi mai sănătos ca atunci când simțim ca ceva nu ne mai satisface in relație , sa vorbim deschis.. Dar câți dintre noi sunt dispuși sa audă cu adevărat de la celălat si sa respecte alegerea lui ? Sa nu ia personal o astfel de dezvăluire ?

azitino spunea...

Dar ce se intampla cu cei care nu vor sa renunte la partener, ba chiar sustin ca-l iubesc, dar cu toate astea il/o inseala fara nicio apasare? nu e oare asta o contradictie?