joi, februarie 11, 2016

Deplasare spre roșu

În fizică și astronomie, deplasarea spre roșu are loc când lungimea de undă a radiației electromagnetice - de regulă lumina vizibilă - emise sau reflectate de un obiect este deplasată spre domeniul de energie mică (roșu) al spectrului electromagnetic din cauza efectului Doppler sau a altor efecte gravitaționale. În general, deplasarea spre roșu se definește ca fiind o creștere a lungimii de undă a radiației electromagnetice receptată de un detector în comparație cu lungimea de undă emisă de sursă. Această creștere a lungimii de undă corespunde unei scăderi a frecvenței radiației electromagnetice.

Orice creștere a lungimii de undă se numește „deplasare spre roșu”, chiar dacă are loc în spectrul invizibil al radiațiilor electromagnetice, cum ar fi radiații gamma, radiații X și ultraviolete. Această denumire poate fi derutantă deoarece, pentru lungimi de undă mai mari decât ale luminii roșii (de exemplu, infraroșii, microunde și unde radio), deplasarea spre roșu duce radiația în direcția opusă față de lumina roșie.O deplasare spre roșu observată și datorată efectului Doppler are loc atunci când sursa de lumină se îndepărtează de observator, analog deplasării Doppler care modifică frecvența percepută a undelor sonore emise de sursele ce se îndepărtează de observator. Deși observarea acestor deplasări spre roșu are multe aplicații terestre (de exemplu, radarul Doppler și radarele auto), deplasările Doppler spre roșu sunt utilizate în special în astrofizica spectroscopică pentru a determina mișcarea relativă față de Pământ a obiectelor astronomice îndepărtate.

3 comentarii:

e-provincia spunea...

Deplasarea spre rosu a lumini vizibile are loc in mometul cand lumina este "inghitita" de o gaura neagra in care atractia gravitationala este atat de intensa, incat lumina dispare, fiind absorbita de gaura neagra. De asta se numeste gaura neagra.

albertflorentin spunea...

@ e-provincia

efectul doppler ! deplasarea (perceputa) spre rosu inseamna ca 'emitentul' se indeparteaza de 'receptor'... (i se poate calcula si viteza !)

florentin spunea...

Maica te-ai ajuns si fizician ? Pana acum ridicai in slavi URSS si Partidul Comunist ......acum......noi ce sa ma credem ?