sâmbătă, septembrie 07, 2013

Mayflower

Cu 400 de ani in urma, pe 6 septembrie 1620, vasul comercial "Mayflower", apartinand companiei londoneze" Merchant Adventurers London Company" pornea din portul englez Plymouth cu destinatia America. La bordul navei se aflau 102 pasageri, dintre care aproape jumatate erau membri ai unei congregatii din Leiden ( Olanda ) formata din doua grupari de separatisiti religiosi englezi ( un grup din Gainsborough, condus de John Smith si un grup ce formase o congregatie care se reunea intr-un conac al mosiei Scrooby ), care parasisera Anglia ca urmare a persecutiilor religioase.

Probabil ca niciunul dintre ei nu isi imagina ca va deveni faimos. Cu toate acestea, in toate cartile de istorie americana ei sunt prezenti sub numele de PILGRIMS sau FATHER PILGRIMS ( parinti pelerini ), iar aventura lor in cautarea libertatii religioase este o tema importanta a istoriei si culturii americane.
La capatul a peste 3 luni de calatorie in conditii extrem de vitrege, au debarcat la Plymouth Rock, la poalele Cole's Hill si au fondat practic a doua colonie engleza dupa cea de la Jamestown ( Virginia ), Plymouth Colony, construita pe ruinele unei asezari indiene care fusese parasita de nativii americani ca urmare a unei epidemii de variola. Desi jumatate dintre colonisti si-au pierdut viata in prima iarna, colonia a supravietuit si a ajuns la aproape 7000 de locuitori in 1791, cand a fost incorporata in provincia Massachusetts.
Fondarea Plymouth Colony este considerata ata de importanta din mai multe motive. In primul rand, spre deosebire de Jamestown si de alte colonii, ea nu a fost fondata de intreprinzatori in cautare de castig ci de oameni aflati in cautarea libertatii religioase. In al doilea rand pentru faptul ca nu a functionat in baza unei carte date de guvernul englez ci in baza a " Mayflower Compact", un fel de constitutie care a stat la baza functionarii coloniei, elaborata de colonistit si semnata cand inca erau pe vapor de 41 de barbati adulti in numele tuturor colonistilor. Interesant si nou in acest veritabil contract social era faptul ca deciziile se luau in mod democratic, prin vot majoritar. De asemenea, legatura colonistilor cu tara mama a fost mult mai putin stransa decat a celorlalte colonii. Modul de functionare al acestei colonii si-a pus amprenta pe dezvoltarea ulterioara a provinciei Massachusetts ( care era singura provincie engleza din America in care Adunarea Legislativa era aleasa prin vot
de catre locuitorii coloniei care aveau o proprietate care valora mai mult de 40 de lire ) si , ulterior asupra evolutiei politice, sociale si religioase a SUA.

Niciun comentariu: