marți, februarie 25, 2014

Ucraina încotro??

Președintele Ucrainei Viktor Ianukovici a fost demis în urma unui vot al Parlamentului, însă protestatarii din centrul Kievului stau în continuare în Piața Independenței. La trei luni de la debutul protestelor din capitală, manifestanții par să fi obținut mare parte din ceea ce au cerut: Ianukovici nu mai este președinte, premierul și-a dat demisia, iar Iulia Timoșenko a fost eliberată din închisoare. Totuși, perioada următoare rămâne una crucială pentru viitorul Ucrainei. Potrivit BBC, miza pentru statul vecin și pentru cele 45 de milioane de locuitori este enormă, soarta țării fiind acum parte dintr-o bătălie strategică mai amplă dusă între Occident și Rusia.
În acest context apar câteva întrebări cine sunt liderii care ar putea conduce Ucraina de acum încolo, cine sunt cei care au protestat timp de trei luni în centrul Kievului, există riscul ca țara să se rupă între estul pro-rus și vestul pro-european, ce implicații au evenimentele din Ucraina pentru etnicii români din această țară etc. In mod normal, noua putere de la Kiev ar trebui sa apropie Ucraina de Uniunea Europeana, iar o Ucraina europeana ar trebui sa insemne automat si respectarea drepturilor romanilor din Ucraina. Desigur, s-ar putea sa existe probleme, asa cum se intampla si in cazul Serbiei care, desi este tot mai aproape de UE, refuza sa isi indeplineasca anumite obligatii privind respectarea drepturilor minoritatilor nationale. Speram ca in Ucraina nu vor exista astfel de probleme, mai ales ca, de exemplu, doar in regiunea Transcarpatia exista peste 100 de minoritati. Este important ca romanii din Ucraina sa nu sustina o forta politica, ci o miscare democratica.
Tema care se tot discuta este divizarea Ucrainei, in special dupa Congresul de la Harkiv al deputatilor si guvernatorilor de regiuni din estul Ucrainei si din Crimeea. In presa occidentala apar informatii conform carora, in cadrul acestui congres, s-ar fi pus la cale ruperea estului Ucrainei si al Crimeei de statul ucrainean. Cu toate acestea, dupa disparitia fostului presedinte Ianukovici si a apropiatilor lui, unii dintre participantii la acel congres, inclusiv organizatorii, au afirmat ca vor respecta deciziile noii puteri de la Kiev, mai putin cele "radicale". Mai mult decat atat, un demnitar din estul Ucrainei, membru al partidului lui Ianukovici, a declarat ca, in cadrul discutiilor pe care le-a avut cu oameni influenti din partea de est a tarii, inclusiv cu Rinat Ahmetov, acestia au accentuat ca vor o Ucraina intreaga si ca autoritatile locale se vor conforma deciziilor puterii centrale de la Kiev.




Un comentariu:

Anonim spunea...

incotro vrea ea:)