sâmbătă, martie 15, 2014

Cosmos- serialul despre univers

„Cosmos” abordează  subiectul disputei dintre știință și religie. De exemplu, primul episod relatează pe larg povestea filozofului și matematicianului Giordano Bruno, ars pe rug în anul 1600 din ordinul reprezentanților Bisericii Romano-Catolice deoarece a susținut că Soarele este doar una dintre stelele unui Univers infinit, care conține un număr infinit de lumi populate de alte ființe inteligente.
„Tyson e un aprig luptător împotriva ideii de „design inteligent” (credință potrivit căreia anumite aspecte ale Universului și ale vieții se explică cel mai bine prin existența unei cauze inteligente – n.r.) și un adversar al creaționiștilor”, a explicat Ulieriu.
Potrivit acestuia, Tyson a explicat într-un interviu că „design-ul inteligent nu e știință, ci o opțiune personală, o credință”: „Există oameni care vor neapărat să pună ceva înaintea Big Bang – ului. Cei mai mulți vor să îl pună pe Dumnezeu. E vorba despre un „Dumnezeu al golurilor”. Faptul că nu știm ce a fost înainte de Big Bang e doar o provocare pentru mine ca om de știință. Poate că vom descoperi”.

Serialul inventează noi moduri de narare științifică pentru a dezvălui grandoarea Universului și reinventează elemente populare din serialul original, între care Calendarul Cosmic și Nava Imaginației. Cele mai profunde concepte științifice sunt prezentate cu o claritate extraordinară, îmbinând scepticismul și uimirea și țesând rigurozitatea științifică laolaltă cu latura vizuală, emoțională și spirituală pentru a da naștere unei experiențe transcendentale de cunoaștere a cosmosului”, natgeotv.com

„Cosmos” va reaprinde focul curiozității care există în noi toți”

Documentarul abordează multe alte teme interesante: Big Bang - ul, apariția vieții, evoluția omului, inventarea agriculturii. În primul episod este prezentată și ideea de „multivers”, concepție potrivit căreia Universul în care trăim ar fi doar unul dintre universuri, acestea existând în număr infinit și neputând comunica între ele.

„”Cosmos” poate să energizeze din nou ceea ce eu cred că este o curiozitate înnăscută pe care cu toții o avem despre cum funcționează lumea și despre care este locul nostru în ea. Eu cred că seria va reaprinde focul curiozității care există în noi toți”, a spus astrofizicianul Tyson pentru postul de televiziune National Geographic Channel.

„În noua serie, gazda este, Neil deGrasse Tyson, care ne va purta într-o nouă călătorie care integrează ceea ce am învățat de atunci (de la prima serie „Cosmos” – n.r.). L-am ales pe Neil deoarece Carl i-a fost mentor când era copil în Bronx, iar din acel moment, pentru tot restul vieții, a rămas în viața lui Neil”, a povestit și Ann Druyan, scenarist, regizor și producător al filmului „Cosmos”

Un comentariu:

borceablog spunea...

De abia astept sa inceapa...sunt tare curios ce provocari nou vor fi!