duminică, martie 30, 2014

Locuri din România cu cer de vis în timpul nopții (3)

"În '92 am văzut ultima dată Calea Lactee din București"

Totuși, dacă nu puteți pleca din București, chiar și în capitală există zone cu un cer acceptabil. Nu trebuie să priviți cerul din centru deoarece nu veți zări mai nimic. După cum se vede și în fotografia realizată în 11 februarie 2011 de astronauții de pe Stația Spațială Internațională (care în acea noapte a trecut pe deasupra României), centrul orașului (unde se află Casa Poporului, dar și multe magazine cu reclame aprinse pe timpul nopții) este cea mai luminoasă zonă din oraș, deci și cea mai nepotrivită pentru observații astronomice.

Adrian Șonka recomandă sectorul 5, zona Viilor, Progresul, sudul Bucureștiului, zona Lacul Morii, Dristor, marginea capitalei înspre Autostrada Soarelui: „Din București se văd toate planetele, stelele duble. Tot nu vezi Calea Lactee, norii sunt tot albi noaptea. Nu se văd nebuloase și galaxii”. Pentru alegerea unui loc bun puteți folosi și imaginea realizată de SSI.

În București, Calea Lactee s-a mai putut vedea până pe la începutul anilor '90. Apoi, odată cu înmulțirea magazinelor, a reclamelor și a firmelor luminoase, norul difuz a dispărut de pe cer. „În '92 eu am văzut Calea Lactee de pe terasa Observatorului Astronomic. Cam prin '92 am văzut-o ultima dată”, povestește Zoltan.

Niciun comentariu: