sâmbătă, martie 01, 2014

Razboi la granita Romaniei?

Camera superioara a parlamentului rus a aprobat sambata 1 Martie propunerea presedintelui Vladimir Putin de a trimite trupe in Crimeea. 

Consiliul Federatiei a votat cu larga majoritate sa aprobe propunerea de "folosi forte armate ale Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, pana la normalizarea situatiei socio-politice in tara".

Ora 19.00 Vladimir Putin nu a luat inca decizia unei interventii militare in Ucraina
Dupa criza din Siria, unde americanii au tot lansat amenintari fara sa faca prea mare lucru, iar rusii au venit cu solutia, a devenit evident ca echilibrul mondial s-a schimbat. Chiar si ziarele americane remarcau ca Putin i-a luat locul lui Obama, devenind cel mai puternic om de pe planeta. Americanii sunt exasperati de razboaiele interminabile pe care le poarta si fac tot posibilul sa nu mai intre in altele. Uniunii Europene ii lipseste hotararea si fermitatea.
In conditiile astea, Putin poate sa faca orice, si el stie asta. In momentul acesta probabil ca testeaza terenul, la fel cum a facut Assad, ca sa vada cat de departe i se permite sa mearga. La un moment dat, probabil ca Obama/UE/ONU or sa ajunga la un consens si or sa inceapa pregatirile militare. Atunci Putin o sa dea inapoi. Dar momentul asta nu o sa vina prea curand. Asa ca pana atunci isi poate face de cap linistit, ignorand amenintarile Vestului si, probabil alipind zone din Ucraina la Rusia...
Sim ca o confirmare, ministrii de externe dn cadrul UE se vor intalni abia luni in cadrul unei reuniuni de criza. Ma mir ca UE mai e si functionala cand reuniunile de criza au loc la 2 zile de la anunt. La cum evolueaza lucrurile deja luni situatia de criza s-ar putea sa nu se mai refere la Ucraina ci la o Rusie mai mare.

Niciun comentariu: