duminică, aprilie 06, 2014

Misiunea umană către Marte, „prea riscantă”

Trimiterea unor astronauţi pe planeta Marte ar însemna expunerea lor la riscuri medicale ce depăşesc limitele fixate, până acum, de agenţia spaţială americană (NASA), a anunţat recent un comitet internaţional de experţi în medicină
„Acest tip de misiuni i-ar expune probabil pe membrii echipajului la niveluri de riscuri cunoscute care trec dincolo de cele autorizate de criteriile actuale în materie de sănătate, precum şi la o serie de riscuri încă vag definite, incerte, aproape imprevizibile”, se arată în raportul întocmit de Institute of Medicine (IOM) şi citat de mediafax.ro. În aceste condiţii, orice misiune spaţială a NASA pe termen lung sau în spaţiul îndepărtat, din următoarele decenii, va necesita o atentă examinare etică.

În prezent, astronauţii sunt trimişi în spaţiu pe orbita terestră joasă, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), unde petrec între trei şi şase luni. O misiune pe Marte ar dura însă până la 18 luni. În timpul misiunilor scurte în spaţiu, astronauţii se expun la riscurile precum ameţeli, stare generală de slăbiciune, tulburări de vedere, însă riscurile misiunilor pe termen lung pot ajunge până la cancere induse de radiaţii şi pierderea masei osoase.
NASA a anunţat la începutul acestui an că doreşte să trimită astronauţi pe Planeta Roşie până în anul 2030 şi că lucrează la dezvoltarea unui lansator şi a unui vehicul spaţial pentru această misiune. În acest context, agenţia spaţială a cerut experţilor IOM să dezvolte un cadru etic pe baza căruia să îşi ghideze deciziile viitoare vizavi de misiunile cu echipaje umane. Membrii comitetului au refuzat însă să creeze criterii diferite pentru misiunile pe Marte. În schimb, au decis să numească anumite excepţii pentru unele criterii de sănătate actuale, cu menţiunea că NASA trebuie să stabilească dacă acestea sunt acceptabile din punct de vedere etic.

Niciun comentariu: