marți, mai 06, 2014

Amicul meu, o ia de la zero

Acest articol a pornit de la o discutie avuta cu un amic de-al meu care are o mica afacere. Stiam, din discutiile anterioare, ca doreste sa-si vanda afacerea si sa investeasca intr-o alta afacere noua.  Aseara l-am vizitat si era foarte tensionat din cauza unui audit intern pe care, cel care doreste sa-i cumpere( preia ) afacerea, a cerut-o! Eu, personal am mai auzit de asa ceva, dar nu prea dadeam importanta. Ajuns acasa  m-am pus pe cautat sa inteleg si eu ce-i cu auditul asta intern…si, cum poti incepe o alta afacere, noua!

Acum dupa ce m-am documentat va zic cate ceva si voua. Deci, intr-o economie moderna in care informatia si comunicare sunt primordiale firmele de consultanta sau de audit, au un rol foarte important. Auditul, este un proces de examinare a unei firme, in cazul amicului meu, facuta obiectiv si independent. Adica, o firma specializata verifica si furnizeaza date despre cum a fost administrata firma si de asemena daca exista riscuri in cazul preluari ei.


Deci, amicul meu nu poate vinde asa pe vorbe si ochi frumosi afacerea, deoarece cumparatorul vrea sa vada cum a evoluat in timp si ce riscuri sunt…basca daca firma are datorii…Cu toate ca el este intr-o situatie financiara mai proasta, in acest moment. Adica, doreste sa se relanseze intr-o noua afacere si. pentru asta are nevoie urgenta de capital...iar capitalul vine din vanzarea acestei firme...

Ce am mai invatat eu: ca auditul asta se realizeaza de catre profesionisti numiti auditorii financiari si ca orice investitor indiferent de marimea investitiei ar cam trebui sa apeleze la asa ceva. Adica sa aiba o analiza completa despre firma in care doreste sa investeasca.
Si, chiar atunci cand ai o idee si doresti sa pui bazele unei afaceri ai nevoie de un audit! Sa, stii daca afacerea pe care o gandesti va merge!

Acum, dupa ce m-am informat, am inteles starea amicului meu!! :( …Sper sa iasa bine sa-si poata vinde afacerea, ca sa-si poata dezvolta o alta noua...de la zero! Pentru asta, am inteles, ca va fi nevoit sa-si infiinteze o firma noua, cu un nou domeniu de activitate!

PS.Cand ai o idee si doresti sa incepi propria afacerea vei constata ca este foarte mult de umblat de alergat, chiar daca teoretic suna frumos si usor, sa ai propria ta afacere, la inceput, pana pornesti e destul de dificil,
de aceea va recomand sa apelati la Camera de Comert si Industrie din Suceava pentru: infiintari firme Suceava...Acolo vei gasi profesionisti care sa te indrume.

5 comentarii:

Simona Popescu spunea...

Felicitari, daca-mi dai voie, o sa preiau cateva idei, iarna verde- vara alba

bazarblog spunea...

Eminescu zicea ca "Scoala va fi scoala cand omul va fi om si statul va fi stat"...pana atunci (in cazul nostru cam niciodata),incercam si alternative,nu?

albertflorentin spunea...

@ bazarblog:
aici cu Eminescu. mai inchis:))

albertflorentin spunea...

@ Simona: mersi frumos!

florentin spunea...

Uneori e nevoie de un nou inceput...succes pentru amicul tau!