luni, mai 26, 2014

Camioane

Ma uitam zilele trecute pe canalul tv. Discovery Chanel la o emisiune cu camioanele care fac diferite transporturi de marfuri in Australia. Pentru cei pasionati chia o recomand,  documenatarul se numeste: Camioane in Australia. Nu stiu cati ati vazut cum arata cele mai lungi camioane din lume si cum se conduc? Cei de acolo le numesc: tren de sosea.
Saptamana aceasta unul din soferi spunea ca nu e chiar asa de greu de condus un asemenea camion, ZIUA, dar noptea are o senzatie ciudata pentru ca nu stie unde e spatele remorii, iar in viraje e dificil sa vezi pe unde calca ultima roata. Si, ai e o problema, cand intri in depasirea unui alt camion, soselele fiind destul de inguste pentru ele.

Acelasi sofer de camion de mari dimensiuni vorbea de distantele foarte mari dintre punctul de incarcare si cel de descarcare, iar in cazul unei defectiuni trebuie sa ai si ceva cunostinte de mecanica, chiar daca esti in contact cu mecanicul tau...Atunci cand ai o defectiune pe traseu trebuie sa actionezi rapid pentru ca altii depind de marfa pe care ei o transporta si orice ora intarziere duce la pierderi la celalalt capat al lantului de distributie...E o munca grea si obositoare, dar daca iti place ceea ce faci, cand finalizezi cursa ai sentimentul ca esti util comunitati...
Acelasi sofer povestea despre o cursa in care trebuia sa duca combustibil la mai multe destinatii. La un moment dat, pe traseu, mergea pe un drum prafuit, de pamant,cum sunt si prin Australia, s-a defectat pompa camionului. Oamenii asteptau combustibilul, inclusiv pompieri si ambulanta aveau nevoie, iar camionul se impotmolise unde la mijlocul distantei...Soferul si mecanicul aflat la capatul celalat al telefonului, nu stiau cum sa repare mai repede, pentru a recupera timpul pierdut.
Am vazut, la televizor, in acel documentar cat de responsabili sunt acei oamenii fata de comunitatea lor, a caror activitate depinde foarte mult de acel combustibil si, nu numai...
Cei care intretin si exploateaza aceste camioane speciale, gigantice, ajuta comunitatile din Australia care sunt izolate, pe distante foarte mari si drumuri "grele" sunt profesionisti.
Azi, navigand pe internet si amintindu-mi de documentarul cu pricina am vrut si eu sa vad cum arata o: pompa camion  si cat de repede poate se poate repara o asemenea piesa. Bine dimensiunile sunt diferite, deoarece camioanele sunt difeite, dar ca si mod de functionare sau reparare este acelasi principiu si componente.

Din blogosfera romaneasca va doresc s-aveti o zi plina de momente frumoase!

PS. Dragi mei, cititori ai acestui blog va invit sa urmariti emisiunea de car am vorbit in acest articol pentru a vedea cum se desfasoara un transport cu asemenea trenuri de sosea...

Un comentariu:

azitino spunea...

Aceşti oameni îşi riscă jobul şi chiar viaţa de fiecare dată când se urcă la volan, înfruntând condiţii dure, pericole extreme şi tot felul de provocări dificile pe care meseria de camionagiu le implică în plan profesional, dar şi personal. Incendii, inundaţii şi animale sălbatice pe de o parte, pericolul constant al unui accident pe de altă parte: iată cu ce se confruntă aceşti şoferi hotărâţi, ca să îşi încheie cursele la timp şi fără probleme. Orice întârziere, greşeală sau lipsă de concentrare îi poate costa totul.