miercuri, iunie 11, 2014

Pași simpli pentru a organiza putin dulapul tau

“Îmblânzirea” unui dulap plin de dezordine poate fi un lucru înfricoșător.

 Este copleșitor, știm asta, si ne-am putea imagina a fi un proiect colosal, luând săptămâni, dacă nu de ani sa fie nevoie pentru ca sa fie realizat.

Mințile noastre exagereaza insa un pic. A pune putina disciplina intr-un dulap nu trebuie să fie un proces atât de intimidant sau dificil.

Iată cum se face, pur și simplu. (Vă rog insa să rețineți: nu suntem in masura si nici nu avem de gând să va învațam/dam lectii, pe nimeni, sau cum să-si organizeze orisicare dulapul sau). Am de gând doar să te învăț să-l golesti de toate, sa ramana doar cele esențiale.


 1 . Stai deoparte ceva timp și ia niște cutii cu tine. S-ar putea sa ai nevoie de câteva ore. Sau câteva zile, în cazul în care dulapul dumneavoastră este foarte mare. Stati deoparte o seară, dacă aveți timp seara, sau o jumătate de zi de week-end. Ia cutii la indemana si pregateste-le. S-ar putea sa ai nevoie de o jumătate de duzină sau mai multe, în funcție de cât de mult balast ai.



2 . Scoate totul din dulap, goliți-l într-o grămadă. Toate lucrurile din dulap. Alternativ, ați putea alege să faceți acest lucru cu cat o secțiune la un moment dat, aceasta actiune ar putea fi mai puțin copleșitoare - dar va dura câțiva pași în plus , așa cum va trebui să repetați acești pași pentru fiecare secțiune a dulapului. Ambele modalitati functioneaza.



3 . Sortati rapid în 3 grămezi. Nu pierde vremea aiurea sau sa stai pe ganduri. Acestea sunt opțiunile pe care le ai: "păstrează", "arunca" si/sau “poate”. “Poate” este numai dacă într-adevăr (chiar într-adevăr) ai nevoie de un timp mai lung pentru a te decide - veți pune acestea într-o cutie și le veti stoca timp de 6 luni, pentru a scăpa de ele imediat, după cele 6 luni stabilite din timp, dacă nu ai avut nevoie de ele sau daca nu le-ai folosit macar o data. Gramada de "păstrează" este pentru lucruri pe care le iubești cu adevărat și pe care le folosesti regulat de fapt. Lucrurile pe care nu le-ați folosit timp de 6 luni le-ati pus în gramada “de aruncare”. OK, folositi termenul de 12 luni pentru hainele de sezon (cum ar fi haine de iarnă sau slipii si papucii de strand pentru vara) . Dacă aveți probleme in a scăpa de lucruri din motive emotionale, sentimentale, relationale sau de altă natură, a se vedea si reciti nota “Cum sa renunti la posesiuni”.



4 . Spala tot, apoi pune gramada “pastreaza” înapoi, organizat, disciplinat. OK, totul a fost sortat? Curățați dulapul frumos. Pune gramada “pastreaza” în dulap (cu excepția cazului în anumite chestii aparțin altcuiva sau trebuie sa mearga în altă parte). Pune toate lucrurile înapoi frumos, organizat. Acest lucru nu trebuie să ia mult timp. Lăsa spații între lucruri, dacă puteți face asta, da ochiului o senzatie de rigoare si ordine.



5 . Terminati imediat cu celelalte gramezi. Ia grămada “poate” (sper ca ai păstrat acest teanc mic, cat mai mic cu putinta) și ai pus-o într-o cutie sau două. Eticheteaza-le cu “poate” si cu data de astăzi. Păstrați-le undeva la vedere și nu le deschideti timp de 6 luni. Arunca toate lucrurile dupa trecerea celor șase luni. Ia gramada de “aruncare” și pune-o în cutii - aceste lucruri le vei dona în scopuri caritabile, le vei da prietenilor, poate alte lucruri le vei vinde în targ, daca ai chef, sau pe Mercador/Tocmai/eBay. Aruncati gunoiul efectiv cat mai repede si mai departe sau reciclați.



Opțional Pasul 6: Respira și mandreste-te de realizarea ta frumoasa si de noul tau dulap minimalist. Bucurați-vă de o ceașcă de cafea sau ceai sau doar apa rece și doar admirati ce ati realizat. Deci se poate si minimalist si atât de simplu si usor. Atât de minunat!


Câteva ponturi in plus:


Păstrați podelele cât mai goale si curate posibil. Dacă aveți posibilitatea si vreti să le păstrați complet goale este chiar mai bine. Este mult mai ușor de curățat pardoseala în acest fel și arată mult mai ordonat.Containere sau cutiile tale de depozitare sa fie toate cu etichetă. Recipientele goale sunt cele mai bune, dar si etichetele sunt bune (doar banda adeziva scrisa cu un evidentiator, o carioca, este destul de bine) astfel încât să puteți găsi cu ușurință lucrurile din ele.Dacă încă mai aveți prea multe lucruri, scoateti si renuntati la ceva mai multe dintre ele. Există întotdeauna mai multe lucruri de care putem scăpa după epurarea inițială.

Niciun comentariu: