luni, iulie 14, 2014

Germania a câștigat Cupa Mondială.

Pentru prima dată în istoria celei mai prestigioase competiții, o echipă din Europa a câștigat trofeul Cupei Mondiale în America de Sud. Germania lui Joachim Löw s-a impus printr-un gol marcat în minutul 113, după un meci în care Argentina a ratat marile ocazii.

A fost o noapte lungă și epuizantă pentru cele două formații. O partidă care a avut faulturi dure și câteva ratări uriașe, dar un singur gol, reușit de tânărul Mario Götze, care l-a învins pe Sergio Romero cu un șut splendid, la mijlocul celei de-a doua reprize a prelungirilor. 

Este al patrulea trofeu câștigat de nemți și primul în afara Europei, după cele obținute la Berna, în 1954, la Munchen - 1974 - și Roma, 1990. 



Nemții, mereu fideli filosofiei de joc colectiv, și-au arătat forța încă din startul meciului. Când Khedira s-a accidentat la încălzire, tehnicianul lor l-a trimis pe teren pe debutantul Kramer. Când mijlocașul de la Borussia Monchengladbach a primit un umăr în față și a părăsit terenul abia ținându-se pe picioare, Löw l-a aruncat în luptă pe Andre Schurrle.

Nimeni nu este de neînlocuit în echipa Germaniei, iar aceasta este principala forță a ”Mannschaft-ului”. Faptul că singurul gol al meciului a fost marcat de o rezervă, din pasa altei rezerve, spune totul despre ce înseamnă fotbalul german.

Argentinienii nu au controlat jocul la Rio de Janeiro, însă și-au creat ocazii. Gonzalo Higuain a ratat singur cu Manuel Neuer - desemnat cel mai bun portar al competiției -, apoi Lionel Messi a greșit și el finalizarea dintr-o poziție foarte bună, în timp ce Rodrigo Palacio a irosit o mega-oportunitate în prelungiri. 

Cu toate că Mario Götze (22 de ani) a fost desemnat omul meciului, pentru reușita sa splendidă pe lângă Sergio Romero, cel mai bun jucător al nemților pe ”Maracana” a fost Bastian Schweinsteiger, care s-a luptat fără oprire cu agresivii argentinieni, chiar și după ce Sergio Aguero i-a spart fața, la propriu, într-un duel aerian.

Ineficiența sud-americanilor i-a costat trofeul. La această Cupă Mondială, argentinienii au marcat un gol la fiecare 15 șuturi pe poartă. Nemții au avut nevoie doar de cinci ocazii pentru a marca. 

Lionel Messi, desemnat aproape incredibil drept cel mai bun jucător al turneului, premiu care i-ar fi putut fi acordat mai degrabă olandezului Arjen Robben, nu a reușit să facă diferența, deși toată suflarea argentiniană se aștepta la un moment de magie al vedetei lor.

Cupa Mondială din Brazilia s-a încheiat, la fel ca ediția precedentă, din Africa de Sud, cu o victorie chinuită, obținută în prelungiri, însă fotbalul a fost mult mai bun în această vară, iar spectacolul mult mai frumos.

Peste patru ani, Cupa Mondială va ajunge, pentru prima oară în istorie, în Rusia. Nemții vor încerca, desigur, să o apere. 



Un comentariu:

ellafairytale spunea...

Am auzit si eu de dimineata la stiri. Bravo lor! Inseamna ca au fost cei mai buni!