miercuri, iulie 23, 2014

Un rom din Romania, angajatul model in Finlanda!

Varianta online a ziarului finlandez Helsinki Times a publicat recent povestea lui Ioan Marius Ciurariu, un rom de naţionalitate română, originar din zona Transilvaniei, care locuieşte de câţiva ani în Finlanda. 
Angajat ca îngrijitor, om bun la toate, bărbatul este descris de jurnaliştii finlandezi drept „o excepție în rândul romilor români și bulgari din Finlanda”, marea majoritate neavând un loc de muncă.
Potrivit publicaţiei amintite mai sus, sunt foarte puţini finlandezi care se încumetă să angajeze persoane de etnie romă. Există însă şi câţiva antreprenori precum Olli Toivonen, patronul lui Ciurariu. „Demni de încredere, muncitori şi puternici ca urşii”, aşa îi descrie finlandezul pe angajaţii săi de etnie romă. „Am încredere îi ei, iar ei au încredere în mine”, adaugă el.

Toivonen l-a angajat pe Marius Ciurariu acum trei ani pentru a face muncă de întreţinere exterioară a mai multor proprietăţi. Atât rezidenţii caselor, cât şi companiile pentru care a lucrat l-au apreciat încă de la început. Angajatorul său crede că totul se datorează anilor grei din copilărie în care românul a muncit la mai multe ferme, însă Ciurariu pune totul pe seama dorinţei acute a romilor de a munci.
Bărbatul a ajuns în Finlanda acum 6 ani, cu autobuzul şi feribotul. Era iarnă şi a fost nevoit să doarmă un timp afară, în zăpadă. A fost găsit de Pirjo Hongisto, care mai oferise în trecut adăpost şi altor persoane de etnie romă. A stat în adăpost un an şi jumătate, până şi-a găsit un loc de muncă şi s-a putut întreţine. Acum are un job stabil şi i-a putut aduce aici pe soţia sa şi pe cei doi copii, cu care locuieşte în Puotila, în apropiere de Helsinki.
Ciurariu spune că are mulţi prieteni romi care se plâng că nu îşi pot găsi un loc de muncă în Finlanda din cauza prejudecăţilor pe care angajatorii le au vizavi de romi. El subliniază însă că ei nu ar trebui judecaţi după faptele unora dintre membrii etniei, precizând că majoritatea romilor vin în Finlanda cu dorinţa de a munci. „Suntem puternici şi vrem să muncim”, a declarat el pentru săptămânalul finlandez.

2 comentarii:

borceablog spunea...

Sunt mandru ca sunt roman pentru ceea ce ne-a dat Dumnezeu pe aceste locuri: munti superbi care te inalta si te indeamna la drumetie si incredere de sine, Delta Dunarii - un teritoriu fascinant prin vegetatie, pasari, plaja cu locuri superbe la varsarea Dunarii in mare, Marea Neagra - cu rasarit de soare care te incanta si cu acel cantec specific al valurilor, dealurile pline de livezi si vita de vie si campiile cu frumusetile lor;

ellafairytale spunea...

Intotdeauna sunt si exceptii de la regula, ceea ce ma bucura!