joi, ianuarie 01, 2015

Insomnia. De ce nu putem dormi?

Insomnia este o dereglare a somnului normal, definita ca o incapacitate acuta sau uneori cronica de a dormi, facand parte din categoria tulburarilor de somn. Oricine poate avea uneori probleme cu somnul, mai ales in perioadele stresante. Acestea creeaza disconfort evident pe termen scurt sau lung, dar se poate ajunge si la alte dezechilibre mult mai grave.
Insomnia poate duc la deterioararea functionarii unei persoane prin diminuarea concentrarii, atentiei, si energiei, oboseala si iritabilitate in timpul zilei, simptome de anxietate sau depresie, probleme interpersonale, profesionalesi sociale, tensiune musculara crescuta, cefalee.

Persoanele care sufera de insomnie acuza dificultati de adormire, de mentinere a somnului sau un somn neodihnitor care dureaza cel putin o luna de zile si cauzeza dereglari semnificative in viata de zi cu zi.
Insomnia este asociata de multe ori, cu o excitatie fiziologica sau psihologica in cursul unei nopti, aparand preocuparea referitoare la somn, care genereaza un cerc vicios. apare o conditionare negativa cu referire la somn, teama si obsesia ca: "nu voi putea dormi", ceea ce creeaza o activare psiho-fiziologica negativa, rezultand de aici imposibilitatea de a adormi. cu cat persoana incearca mai mult, cu atat devinemai tensionat si e mai putin probabil si capabil sa adoarma.
In timpul vietii, ciclurile somnului se schimba. Un copil mic doarme in medie cam 16 ore pe zi, iar o persoana de peste 70 de ani petrece in jur de 6 ore cu somnul. De asemenea fiecare persoana are un ritm propriu de somn: unii dorm "dusi: altii dorm"usor" . Unii pot avea un somn prelungit circa 9 ore, altii au un somn scurt de 6 ore. exista persoane care adorm foarte usor, circa 10 minute si, exista persoane care adorm mai greu si se trezesc cel putin odata pe noapte.
Cu siguranta ca aceasta problema aparuta i viata unei persoane poate fi tratata, dar numai dupa sfatul medicului.
Exista de asemenea metode de relaxare, cum ar fi sofrologia, o tehnica de relaxare dinamica, extrem de eficienta in eliberarea tensiunilor fizice , mentale si emotionale. Indepartarea tensiunilor pe care le resimte o persoanain periodele de stress acut , diminuarea nervozitatii, mai mult calm si somn odihnitor.

Un comentariu:

borceablog spunea...

...îţi doresc să ai parte de un An Nou liniştit şi în pace împreună cu întreaga familie. LA MULŢI ANI LINIŞTIŢI şi spornici!