joi, iulie 03, 2014

Scuze de la premierul Irlandei

Primul ministru al Irlandei, Enda Kenny, a cerut în mod public scuze unor familii de romi originari din România, după ce doi copii romi au fost separaţi de familiile din care fac parte pentru simplul motiv că sunt blonzi şi au ochii albaştri, relatează presa internaţională.
Declaraţia a fost făcută marţi în Parlamentul irlandez, cu ocazia publicării de către Guvern a unui raport de 134 de pagini despre ridicarea de la domiciliu, în octombrie 2013, a unui băieţel de 2 ani şi a unei fetiţe de 7 ani, relatează AP, potrivit foxnews.com. Conform raportului, întocmit de Emily Logan, oficial irlandez care activează în domeniul protecţiei copilului, oamenii legii nu au avut nicio dovadă fermă care să justifice separarea copiilor de propriile familii şi plasarea lor temporară într-un centru de îngrijire al statului.

Emily Logan a concluzionat că acţiunile poliţiştilor au fost determinate de prejudecăţi, ignoranţă şi de frenezia mass-media vizavi de presupusa răpire a unei fetiţe blonde de către o familie de romi din Grecia. Atât acest caz, cât şi cele două cazuri din Irlanda s-au dovedit a fi alarme false. Potrivit sursei citate, ministrul irlandez al Justiţiei s-a întâlnit, în privat, cu cele două familii de romi ai căror copii au fost ridicaţi.

Un comentariu:

ellafairytale spunea...

Hi, hi...Dar ce nu s-au mai vazut tigani, pardon romi sau rromi blonzi???