Na, amu să vă dau şi reţeta, dreptu-i că-n poză îi fără cacao, dar la
ăla la care nu i-o plăcea, să mănânce cozonac cu urdă. Că pe la noi nu
se poate Rusalii fără cozonac sau lichiu cu urdă.
Sî să-l văd pe ăla care face mofturi! Că-i cu vişine şi nu cu cirese
sau poate căpşuni! Căpşuni nu cred că mai găsesc la piaţă. Buna, toamna
punea prune. Amu, io zâc aşe, să meargă repede, cum o făcea Buna.
- 3 ouă
- 250 gr. zahăr tos, că din ăla pudră trebuia să cumpere.
- 100 ml ulei, oloi spunea ea.
- 100 ml. lapte
- 250 gr. faina, o cană şî ceva că doar nu stătea să cântărească, mai punea şî după ochi.
-1 praf de copt
- coaja de lamaie, de asta rar avea, dar mergea şi fără.
- zahăr vanilinat, de astea avea, îi plăcea să-l ţină sub pernă, împreună cu florile de lavandă.
Amestecaţi astea toate, turnaţi compozitia într-o tavă tapetată şi
împrăstiaţi deasupra fructele: cireşe, vişine, căpşuni, mere răzălite
amestecate cu zahăr şi scorţişoara, la care cum îi place sau ce fructe
are fiecare prin prin casă. Amu fiecare îşi cunoşte lerul şi ştie cât de
tare să-l încălzească. Prăjitura o ţine cam o jumătate de oră. Buna o
ţinea cam cât credea ea, nu avea ceas în conie. Na, ş-amu să-mi spuneţi
dacă v-o plăcut. Na, şî dacă zâce-ţi că-i prea dulce, atunci treceţi pe
la mine, că io fac şî lichiu cu urdă, în care pun puţin zahăr în urdă şi
un pic de mărar şî mai bine fac lichiu cu varză, în care nu pun deloc
zahăr. Na bine? Ne-am înţeles?
Na, amu alegeţi, şi-ţi vedea care cu ce-i:
Sursa: Elena Morariu
Un comentariu:
faina tare!!:))
Trimiteți un comentariu