marți, octombrie 14, 2014

Suedia vrea să renunţe la banii cash

Suedia ar putea deveni prima ţară din lume care va renunţa la printarea banilor. Potrivit unui nou raport, patru din cinci produse sunt plătite electronic sau cumpărate cu cardul. 

Suedezii fac 260 de tranzacţii electronice pe an şi folosesc din ce în ce mai rar ATM-urile. Deşi costurile de securitate la plăţile electronice au crescut, acestea rămân mai mici decât cele implicate de tipărirea banilor. Suedia cheltuieşte aproximativ 1,2 miliarde de dolari cu tipărirea banilor, adică 0,3% din PIB, scrie "Business Insider". 

De asemenea, preferinţa suedezilor pentru plăţile electronice a dus şi la scăderea jafurilor din bănci. În anul 2012, au fost înregistrate numai cinci jafuri armate, cea mai scăzută rată din ultimii 30 de ani. Cu toate acestea, o analiză a companiei de cercetare de piaţă Sifo sugerează că ar fi foarte dificilă o renunţare completă la banii lichizi. Profesorul Niklas Arvidsson estimează că abia în anul 2030 se va putea vorbi despre o societate în care să nu se mai folosească deloc bani lichizi.

În alte state din Europa, oamenii preferă în continuare banii lichizi. De exemplu, în Italia, trei sferturi dintre tranzacţii sunt cu bani cash.

Niciun comentariu: