vineri, octombrie 24, 2014

Suntem in general mandri

Noi, ca si parinti, suntem in general tare mandri sa gasim la copiii nostri tot felul de dovezi de inteligenta. Ei sunt validarea noastra - sentimentul ca am avut un rost pe lume.
Ieri am ascultat intr-un magazin o mamica foarte fericita. "Asta mica a mea, e tare isteata: o duce mintea la tot felul de lucruri cand e vorba de interesul ei." Si a continuat cu mandrie despre cum stie sa obtina orice isi doreste, cum trage cu ohiul la raspunsurile de la finalul culegerii, cum si-a pacalit invatatoarea cu nu-stiu-ce compunere, cum negociaza orice regula sau cat de inventiva e in minciuneala si tertipuri. Ma rog, chestii de copii - pe care toti le-am facut la un moment dat.

Nu ma ingrijoreaza deloc experimentele copilului. Sunt naturale. Fascinant e insa numarul imens de parinti care confunda smecheria cu inteligenta. Furtisagul, santajul emotional, manipularile, minciunica - sunt instinctive si se manifesta cel putin la fel de bine si la copiii cu IQ mic sau mediu. Nu e niciun motiv sa ne laudam pe seama unor instincte primitive de supravietuire. E de mii de ori mai greu sa te lauzi cu discernamantul, autocontrolul si alegerile copilului tau. La asta se munceste si chiar e vorba de meritele familiei.
Stiu ca ne uitam scandalizati la tv si ne victimizam apropos de cat se fura in tara asta. Desi sunt mii de parinti, chiar langa noi, care-si cresc acum copiii in acelasi spirit. Sigur ca doamna din magazin se incrunta la fetita ei si-i spune ca nu-i frumos ce face. Aceeasi doamna insa, cand se intoarce cu spatele la copil si vorbeste mamicilor "pe bune", rade si sarbatoreste cu mandrie cateva porniri rudimentare care nu-s meritul nimanui. Ci paguba generatiilor urmatoare.

Sursa: Oana Moraru

Niciun comentariu: