miercuri, decembrie 31, 2014

Debitare laser, taiere profesionala

Articolul de azi este unul mai tehnic, ca sa zic asa. Cu toate aceste voi incerca sa vorbesc pe intelesul unui om mai putin cunoscator al acestui domeniu.
Dupa cum ati observat deja din titlu, ma voi referi la debitarea cu laser sau pe intelesul tuturor taierea unor piese cu ajutorul laserului. Ce este debitarea cu laser? Este o taiere profesionista cu ajutorul razei luminoase de foarte multa putere.

In ultimii ani aceste dispozitive inteligente care realizeaza, debitare cu laser, au patruns si in piata de profil din Romania. este mult mai usor si rapid sa tai diferite tipuri de materiale fie ca este vorba de lemn( furnir, pluta, mdf, lemn masiv), fie ca ne referim la materiale din plastic.


Debitarea cu ajutorul laserului este un lucru deja cunoscut, pentru cei care lucreaza in acest domeniu, ca fiind cea mai performanta tehnologie prin care se poate decupa diferite profile din aluminiu, inox sau tabla din otel.

Dupa cum puteti constata cautand si voi informatii, asa cum am procedat si eu, acest procedeu de taiere are o utilizare pe scara larga in mai multe industrii: prelucrarea lemnului, prelucrarea maselor plastice, armament, aviatie si chiar in industria agro-alimentara.

Fac o paranteza si va spun ca in urma cu ceva timp, cred ca este vorba de vreo doi ani, am avut ocazia sa vad cum functioneaza o asemena minunatie. Cu toate ca piesa pe care o taia era din inox, masinuta si-a facut treaba intr-un tip relativ scurt si cu o precizie de ceas elvetian...Inchei paranteaza si, sa va mai spun cateva chestii despre acest procedeu de taiere.

-prin folosirea unui astfel de procedeu se obtine cea mai performanta taiere.
-costurile unei astfel de operatiuni sunt scazute
-timpul in care se realizeza taiere este unul relativ scurt.

In Romania, caci la piata de la noi ma refer, acest procedeu a dus la creare unor ateliere specializate pe acest procedeu. Atelier Mincu efectueaza debitare laser , inca din anul 2008.  Inceputurile sunt legate de un mic spatiu in centrului vechi al Bucurestiului cu o imprimanta si doua plottere, dar cu multa pricepere, rabdare si entuziasm. Asa s-a putut dezvolta un mic busines, aflat pe o nisa necunoscuta la acel moment. Succesul rapid a dus ca in anul 2010 sa mai fie deschis un sediu tot in zona centrala a Bucurestiului.
Acum acest busines se desfasoara intr-un sediu nou in interiorul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu".
Cu siguranta ca mai sunt si alte ateliere care au in dotarea asemenea mecanism de taiere a pieselor, eu m-am oprit doar la unul din ele.

Am precizat inca de la inceputul articolului ca acesta este unul tehnic, sper sa nu va fi plictisit si, sa fi fost de folos cuiva.

Ca o concluzie, as dori sa  doar sa spun ca Romania este o tara in care tehnologiile de ultima ora sunt prezente! Beneficiul acestor noi tehnologii va ducw intr-un viitor apropiat la competitivitate si cresterea economica. Lucru extrem de important pentru o societate moderna si prospera.

Din online-ul romanesc va doresc s-aveti un An Nou mai bun!

Un comentariu:

axasport spunea...

un articol cu adevarat tehnic, din care nu am inteles prea multe...
sa ai o zi buna!