vineri, martie 06, 2015

De la altii: Doua tipuri de mentalitati

Exista doua tipuri de mentalitati: mentalitatea (gandirea) orientata spre supravietuire si mentalitatea orientata spre succes.
Oamenii care au o gandire orientata catre supravietuire cauta siguranta in exteriorul lor - in relatiile pe care le au cu alte persoane, in bunuri materiale, in joburi "sigure", etc. Goana aceasta dupa siguranta oferita de lucruri din exterior le aduce mult stres in viata, le este mereu teama de viitor, se agata de relatii cu orice pret (chiar daca sunt toxice sau disfunctionale) de frica sa nu ramana singuri si sa nu se poata descurca, accepta diferite compromisuri - in relatiile de cuplu, la job sau in alte situatii si, paradoxal sau nu, de multe ori pierd chiar acele lucruri de care se ataseaza cu atat efort. 

Posibil ca mentalitatea lor sa se bazeze pe credinte de genul: "multumeste-te cu ceea ce ai sau cu putin", "fa-le altora pe plac", "asculta de gura lumii", "lasa de la tine", "stai in banca ta", "tine capul plecat". De multe ori renunta si la demnitatea lor, se umilesc, nu isi dau voie sa viseze si nu au curaj sa paraseasca zona de confort in care se afla.

Oamenii care au o mentalitate de succes stiu ca singura certitudine in viata este propria lor persoana, gandirea si increderea ca pot sa faca vietii orice s-ar intampla. Poate ca nu este un lucru placut de recunoscut, insa este adevarul. Acesti oameni investesc mult in ei insisi, in dezvoltarea lor personala si profesionala, isi dau voie sa viseze, isi fac un plan de actiune si isi urmeaza cu mult curaj, determinare si perseverenta idealurile personale. Invata din greseli, devin din ce in ce mai intelepti si astfel au succes. Isi pretuiesc libertatea si de aceea nu accepta sa devina dependenti de nimeni si de nimic.
Au adevarul lor propriu si nu se lasa influentati de mentalul colectiv, de ceea ce spun sau fac altii. Au relatii sanatoase si functionale cu alte persoane, nu accepta compromisurile, nu-i manipuleaza pe altii ca sa le serveasca intereselor lor, ii respecta asa cum se respecta si pe sine. Nu cauta cu orice pret relatiile de cuplu, si le doresc, insa doar daca sunt armonioase, deoarece au capacitatea de a sta si in solitudine - se simt bine in propria lor companie.
Ei stiu ca succesul lor depinde doar de ei, de abilitatea de a-si directiona viata, de increderea in care o au in ei insisi, de seninatatea cu care abordeaza viata cu tot ceea ce are ea sa ofere. Sunt persoane independente care se pun pe primul loc in viata lor, insa ii ajuta si pe ceilalti din placerea de a ajuta, fara sa se astepte la nimic in schimb.
Oamenii de succes sunt acei oameni care aduc plus de valoare societatii in care traiesc.

sursa: Ursula Yvonne Sandner

3 comentarii:

azitino spunea...

eu zic ca e bine sa fii focusat pe solutii, dar sa nu te incrancenezi prea tare!...te va obosi, e bine sa alegi cand sa fii focusat si cand sa te lasi emotiile la suprafata...asta te va ajuta sa fii cu bateriile gata oricand pentru situatii speciale!

Miha spunea...

In prezent putini sunt oamenii care se orienteaza catre succes , insa si mai putini reusesc acest lucru :)

all spunea...

Aici nu comenteaza nimeni, , cred ca e greu sa ne incadram intr-una sau alta din categorii. Eu cred ca exista si tipul amestecat, ba prea fricos, ba prea intreprinzator si poate e cel ma des intalnit, eu ma consider aici. Sunt rebela si libera, dar alta data ma simt fricoasa si nu intreprind nimic, , e o chestie si de stare.