marți, iunie 30, 2015

Sisteme de irigat prin picurare


Sistemele de irigat prin picurare au patruns si pe piata de profil din Romania. Ele sunt din ce in ce mai cautate atat pentru cei care cultiva sute de hectare cat si cei care au o gradina. Indiferent de suprafata pe care urmeaza sa o ude, acest sistem de udare prin picatura este mai avantajos datorita costurilor scazute.

Tot mai multe ferme din domeniul horticulturii sau micile gradini familiale utilizeaza pentru udare, sistemul de irigat prin picurare. Adica, culturile sunt udate prin picaturi de apa.


Sistemul acesta de udare este unul destul de simplu, fiind compus, in principal, dintr-un tub de udare sau banda de picurare, principalul rol al acestora fiind acela de a duce apa la planta cu picatura.
Din punctul de vedere al duratei de viata, tubul de picurare este mai avantajos decat banda de picurare. Un alt avantaj este intretinerea mult mai usoara.

Avantajele udari prin sisteme de irigat, prin picatura

1. Intr-un timp relativ scurt se poate uda o suprafata mare;
2  Prin sistemul de udare prin picurare nu se face namol si nici nu se va forma crusta pe randurile de legume;
3  Economisesti apa! Apa ajunge doar la planta, nu si pe randuri;
4  Modul usor de manevrat al acestu sistem;
5. Se poate administra prin picurarea cu apa si fertilizanti.
6  Prin picurare se evita udarea frunzelor si astfel scade riscul imbolnaviri plantelor;


Pentru ca acest sistem sa fie eficient specialisti recomanda ca presiunea apei sa fie intre 1 si 1,5 atmosfere.

De asemenea in privinta timpului de udare, specialistii recomanda sa se faca o udare la 2-3 zile,iar timpul sa nu depaseasca 30 de minunte.

Acum, ca si sfat din propria mea experienta (am avut o gradina cu legume), ideal ar fi sa se porneasca sistemul de irigat dimineata. Dar, daca acest lucru nu se poate, irigarea se poate face si seara tarziu.
V-am spus ca am avut o gradina de legume si, in consecinta am ceva experienta, de aceea recomand ca apa sa fie la o temperatura apropiata de cea exterioara. Eu foloseam apa din reteaua publica de alimentare a orsaului. Dar, cunosc alte persoane care a foloseau apa de fantana si aveau bazine. Apa era mai intai stocata in acele bazine, pentru ca apa din fantana era foarte rece. Apa stocata in bazine era folosita la udare seara...dupa ce temperatura ei crestea peste zi.

In activitatea de udare se poate folosi si apa din rauri, lacuri, iazuri daca dispuneti de o pampa, dar in prealabil ea trebuie filtrata.

Cam atatea am avut eu de spus despre sisteme de irigat. Daca cineva este interesat de achizitia unui asemenea sistem il invit sa arunce un ochi pe site-ul hortifarm.ro.


Niciun comentariu: