miercuri, august 05, 2015

Cum ne eticheteaza parintii cand suntem mici

Psihologul Maria Verdi: “Cum ne eticheteaza parintii cand suntem mici, etichetele ne bantuie toata viata si contribuie la succesul sau esecul nostru”

Modul in care parintii isi eticheteaza copiii are o influenta majora asupra dezvoltarii acestora si asupra vietii lor de adult, sunt de parere psihologii. Cu voia sau fara voia lor, de cele mai multe ori, parintii contribuie semnificativ la succesul sau esecul in viata copiilor lor, inca din primii ani de viata, doar prin simplul fel in care le vorbesc si ii eticheteaza.

Daca parintele il incurajeaza pe copil inca de mic si il va eticheta drept “inteligent”, “luptator”, “muncitor” etc., acesta va suporta altfel, ca adult, greutatile vietii sau felul in care acesta este tratat de sef la locul de munca. De cealalta parte, daca parintele va persista pe etichete de genul “nu esti bun de nimic”, “ratat” etc., copilul va dezvolta stari anxioase si depresive si va suporta mult mai greu esecul sau obstacolele vietii, considera psihologul psihoterapeut Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Niciun comentariu: