luni, decembrie 21, 2015

Traditii barbare de Craciun

Vad, cu tristete si amaraciune, cum se bucura oamenii de unele dintre traditiile barbare care se respecta in perioada sarbatorilor de iarna.
Vad poze cu oameni fericiti pentru ca au injunghiat un animal fara aparare, cum posteaza mandri poze de la taierea porcului, de parca ar fi o realizare extraordinar de laudativa si de apreciat.
De cand eram mic am incercat sa accept si sa inteleg cum poate fiinta umana sa fie atat de cruda, de ipocrita si de barbara. Pe de o parte spunem ca stim sa iubim, sa respectam, ne dorim sa traim in pace si armonie, iar pe de alta parte ne facem rau unii altora oricand avem ocazia si chiar ne bucuram ca "trebuie" sa injunghiem o alta fiinta...

Voi vedeti ceea ce vad eu sau sunt printre putinii care doresc să-și dea jos valul de pe ochi?
Scenariul este urmatorul: "se stie" ca "trebuie" sa tai porcul in ajun pentru ca "toata lumea face asta". Taierea porcului este un motiv de celebrare, de mandrie si de fala!
Adica, ucizi o fiinta, esti plin de sange pe maini, iti faci poze cu cadavrul pe care urmeaza sa-l mananci si apoi te lauzi cu ele. Mie mi se pare incredibil...
De fapt, ce sarbatoresc crestinii in 25 decembrie? Nasterea lui Isus sau crimele, abuzurile alimentare si de alt fel, ipocrizia si inconstienta?
Isus nu a vrut ca tu sa fii un criminal (ba chiar din contra si a aratat asta si cand i-a gonit din templu pe cei care au transformat Casa Domnului intr-o piata), Dumnezeu nu-ti cere sacrificii... Tu, omule, alegi sa rastalmacesti si sa interpretezi totul in asa fel incat sa-ti justifici pornirile barbare, poftele insatiabile si inconstienta.
Respecti traditii din alte timpuri, care nu au nicio legatura cu credinta pura, duci totul la extrem si uiti ca de fapt sarbatoarea Craciunului este un simbol pentru speranta, iubire, puritate, pace si mantuire.
Daca esti cu adevarat crestin, ar fi normal sa sarbatoresti Craciunul la un nivel spiritual, nu sa ucizi, sa mananci si sa bei pana faci indigestie, sa alergi dupa cadouri si sa petreci intr-o maniera grobiana. Toate acestea nu au nicio legatura cu spiritualitatea.
In perioada sarbatorilor, omul isi manifesta cel mai mult ipocrizia: toti sunt mai buni pentru ca "asa se face", ii ajuta pe altii "pentru ca asa se face", petrec timp cu familia "pentru ca asa se face", s.a.m.d. insa totul este doar de fatada - pentru ca sa respecti regulile "turmei" de care de fapt nu-ti place...
Oare, in loc sa respecti niste traditii stupide, nu ai fi mai castigat daca ai alege sa te trezesti si sa incepi sa gandesti cu propria ta minte?

3 comentarii:

axasport spunea...

Sărbătoarile sunt momente speciale, in care oamenii devin mai buni, speciali, frumosi. Obiceiurile, fie ele si "barbare", fac parte din ritualul sărbătorilor. Intrebare: cand se sacrifica mieii, este un obicei pagan sau creștinesc, ca nu stiu. Deci, pe romaneste, las-o'n bătaia pustii de postare !!!
App, ce mănânci? Rovegan? Daca da, te inteleg, esti un pic ipocrit!

alex spunea...

Fff mare dreptate....si cel mai rau e faptul ca peste noapte toti ne facem buni inainte de sarbatori si!!! ii ajutam pe cei mai putin " bogati" decat noi

irina spunea...

Oamenii se ghidează după "TREBUIE" și "SE ȘTIE(din bătrâni). Multe tradiții sunt respectate pentru că TREBUIE. Omul nu face ceea ce simte/crede, ci face ceea ce trebuie.
Și expresia "Trebuie să fii mai bun măcar de sărbători" transformă sărbătorile în ceva superficial...