Fiecare om are putere interioara. Puterea interioara este data de dorinta de a trai, de pulsiunea vitala. Insa, prin educatie, aceasta dorinta de a fi puternic poate fi inhibata.
Ma refer acum mai ales la educatia care li se face fetelor. Ele sunt indemnate, direct sau indirect, sa fie cuminti, supuse si sa caute sa se ataseze de un simbol de putere din exteriorul lor - adica un barbat/sot care sa le protejeze sau sa-si asume responsabilitatea vietii lor.
Astfel, ele cauta dependenta de un barbat puternic, pe care il admira pentru ca manifesta ceea ce ele au inhibat. Insa, uneori, dau peste un barbat care nu este cu adevarat puternic, ci doar agresiv, grobian, abuziv si stau in relatie cu acel barbat cu toate ca viata lor sau a copiilor lor este in pericol.
Este uimitoare dezumanizarea pe care o manifesta anumite femei, care din frica, neajutorare invatata si lipsa de putere personala, accepta abuzul psihic si fizic atat asupra lor, cat si asupra copiilor lor. Spun ca este vorba de dezumanizare pentru ca este de neconceput ca un om sa poata sa accepte ca puiul sau sa fie abuzat psihic sau fizic si sa nu intervina in vreun fel. Ba mai mult, sa ii spuna copilului ca de fapt tatal il iubeste, chiar daca ii pune viata in pericol. Sau isi ascunde lasitatea si lipsa de reactie in spatele afirmatiei "stau cu el pentru voi, ca sa aveti o familie".
Multe dintre dramele pe care le traiesc multe familii ar fi evitate daca fetele ar fi crescute sa isi doreasca autonomie, independenta si sa nu isi sacrifice niciodata demnitatea si respectul de sine pe altarul "familiei". Copiii ar creste in medii sanatoase, modelul pe care il vor duce mai departe ar fi unul in care nu se tolereaza agresivitatea, abuzul, compromisul si sacrificiile inutile, iar astfel intreaga societate ar fi una mult mai sanatoasa.
Educatia ar fi normal sa sustina dorinta de a ne bucura de viata si nu sa promoveze acceptarea compromisului, inhibarea personalitatii, a puterii interioare sau a pulsiunii vitale firesti si naturale.
sursa: Ursula Sandner
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu