„Forumul mondial al democraţiei”, organizat în capitala Alsaciei la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a municipalităţii din Strasbourg şi care îşi propune să devină un cadru anual de dialog pe teme de democraţie, îşi derulează ediţia inaugurală zilele acestea.
Ediția din acest an a implicat discuții despre cum democrația și educația relaționează și cum acestea se pot influența pozitiv. Aceste subiecte au fost analizate astazi detaliat, pornind de la principalii actori implicați și până la organizații, autorități și mass-media.
La deschiderea Forumului, Thorbjørn Jagland, Secretarul general al Consiliului Europei, a apreciat că "oamenii devin tot mai suspicioși unii față de alții, neîncrederea fiind dominantă, iar în acest context, școlile ar trebui să fie un spațiu al libertății de exprimare a opiniei."
Copreședinta grupului de advocacy a Secretarului general ONU pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabile, prim - ministra Norvegiei, Erna Solberg, a adaugat că "salvarea umanității este un obiectiv fără termen-limită de valabilitate, ce trebuie atins prin educație. Iar educația, în special a fetelor, este o prioritate care nu poate fi amânată." Erna Solberg a mai precizat că Norvegia vine cu o contribuție umanitară semnificativa pentru fondurile alocate educației mondiale.
In concluzie, putem afirma ca secolul XXI aduce categoric noi provocări, iar sistemul educațional trebuie să pregătească tinerii nu doar din punct de vedere academic, important este să le dezvolte și abilități pentru a construi o societate bazată pe valorile democrației autentice.
sursa: Consiliul Europei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu