Vesti proste din Marea Britanie
In urma alegerilor anticipate , Marea Britanie va avea un guvern minoritar , Partidul Conservator pierzand majoritatea , avand nevoie de inca 8 mandate ca sa formeze un guvern majoritar.
Premierul Theresa May a obtinut sustinerea parlamentara a partidului nord irlandez-DUP , dar doar pe baze de negociere zilnica...
In acest moment , Theresa May ii solicita Reginei sa primeasca un mandat pentru a forma un guvern minoritar.
Premierul Theresa May a obtinut sustinerea parlamentara a partidului nord irlandez-DUP , dar doar pe baze de negociere zilnica...
In acest moment , Theresa May ii solicita Reginei sa primeasca un mandat pentru a forma un guvern minoritar.
La cate crize si focare de instabilitate are lumea in acest moment , in loc ca Marea Britanie sa fie un pol de stabilitate , acum a devenit un pol de indecizie si framantari interne.
Theresa May a declansat alegerile anticipate in speranta de a-si intari pozitia prin cresterea numarului de mandate in parlament , iar sondajele de opinie ii confereau speranta ca va putea castiga in plus chiar 100 de mandate.
Insa in timpul campaniei electorale , Theresa May si-a alienat baza electorala prin declaratii si masuri care impietau asupra drepturilor si libertatilor fundamentale.
Astfel , multi alegatori de dreapta s-au vazut in postura de a nu putea vota din motive ideologice cu un astfel de candidat.
La acestea s-au adaugat valul de atentate teroriste care au slabit increderea in competenta Premierului Theresa May.
Electoratul de stanga s-a mobilizat deoarece infrangerea in cazul referendum-ului pentru Brexit i-a constientizat in privinta importantei votului.
UKIP nu a castigat niciun loc in parlament deoarece iesirea Marii Britanii din UE prin declansarea art.50 este o certitudine legala, iar votantii UKIP s-au repozitionat in functie de simpatiile ideologice stanga/dreapta (lipsa lider-ului a contat de asemenea).
Avand un guvern minoritar, Marea Britanie va avea o enorma dificultate sa ia orice decizie, incluzand negocierile pentru Brexit, fara ca opozitia sa nu fie de acord, iar opozitia condusa de Jeremy Corbyn nu mai reprezinta deloc Partidul Laburist centrist de pe timpul lui Tony Blair, ci o colectie de miscari de stanga, inclusiv extrema-stanga.
Pentru Romania, in aparenta vestile sunt bune, fiindca cetatenii romani din Marea Britanie par mai protejati de eventualitatea unui Brexit dur care le-ar afecta drepturile civice, in realitate Romania avea foarte multa nevoie de o Mare Britanie puternica pentru a se opune derapajelor atat ale Uniunii Europene, cat si cele ale SUA.
2 comentarii:
Să-mi fie cu iertare, dar nu înţeleg nimic din această opinie! Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, din care România face parte cu oarece succes...dar România are nevoie de o Mare Britanie puternică, pentru a se opune derapajelor Uniunii Europene şi Statelor Unite? Adică România are nevoie de parteneri puternici, ca să se opună prietenilor şi aliaţilor? Atunci, hai să-i căutăm la Moscova...
@ liviu: Marea Britanie a fost vocea care a aparat cel mai puternic respectarea principiului democratic in UE, a sporirii atributiilor PE, a respectarii rezultatelor referendum-urilor nationale si pastrarea echilibrului dintre sarcinile comune si suveranitatea nationala. De asemenea,optiunea Marii Britanii a contat decisiv in decizia de a implica sau nu NATO in anumite teatre de operatiuni.
Din punct de vedere geo-politic , Romania si Marea Britanie impartasesc interesul ca cele 2 super-puteri continentale , Germania si Rusia , sa nu repete ambitiile imperiale din trecut.
Si va aduc aminte ca la si de nevoie ne-am aliat si cu Rusia in 3 razboaie fiindca realitatea istorica e diferita de fanteziile idealiste.
Trimiteți un comentariu