O zi de activități distractive și ocazii de voluntariat
În România, societatea civilă nu este pe deplin înţeleasă. Potrivit datelor din 2016 din partea INSCOP, încrederea publicului față de organizaţiile societăţii civile a crescut ușor în prima jumătate a anului, 32,6% dintre respondenți declarând că au “multă” sau „foarte multă încredere” în OSC în martie 2016, față de 30,2% la sfârșitul anului 2015. Cu toate acestea, nivelul de încredere în OSC este încă destul de scăzut în comparație cu alte instituții sociale și private incluse în analiză, cum ar fi universitățile, mass-media și bisericile.
De asemenea, potrivit Indexului Sustenabilităţii Organizațiilor Societății Civile 2016 – România Ediţia 2017, organizațiile mai mici sunt mai puțin capabile să elaboreze planuri strategice, deoarece nu dispun de resurse financiare și de cunoștințe în acest domeniu. În plus, marea majoritate a acestor OSC-uri sunt preocupate de probleme pe termen scurt, cum ar fi finanțarea și respectarea legislației, și nu strategiile pe termen lung. . Aceste organizaţii au nevoie de mai mult sprijin din partea autorităţilor pentru atragerea de fonduri şi pentru a-şi îmbunătăţii serviciile.
În acest context general, pe 24 martie, la Casa Matei Corvin din Cluj-Napoca, va avea loc ONG EXPO, între orele 10:00-18:00. Evenimentul este organizat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj.
Desfășurat sub sloganul „Primăvara se numără ONG-urile!”, ONG EXPO este un eveniment dedicat societăţii civile, dar şi o oportunitate de a aduce ONG-urile în atenţia cetăţenilor şi a publicului larg.
Fiecare ONG prezent va propune publicului propriile activități, de la jocuri la dezbateri, ateliere de creație, ateliere speciale pentru copii și o „vânătoare de comori”. De exemplu, fundația Părinți din România va susține un workshop despre măsurile preventive esențiale în sănătatea copiilor, cu titlul „Sfaturi medicale în bolile copilăriei”, un subiect extrem de actual în contextul informațiilor contradictorii și de multe ori nevalidate științific care circulă online.
Tot în domeniul sănătății, voluntarii Serviciului de Ajutor Maltez în România vor face o demonstrație de acordare a primului ajutor în situații de urgență, pentru ca participanții să știe cum să reacționeze într-o potențială criză.
Iar pentru că sănătatea este o preocupare de zi de zi și prevenția este mult mai simplă decât tratamentul, asociația Primitive va susține o prezentare numită „Cum să fii activ zilnic și să ai o postură echilibrată”.
Cei care doresc să își îmbunătățească abilitățile de comunicare, să transmită mesaje mai eficient și să-i înțeleagă mai bine pe cei din jur sunt invitați la un atelier despre secretele limbajului non-verbal, susținut chiar cei pentru care semnele sunt un mod cotidian de comunicare, respectiv Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual.
Vizitatorii ONG Expo vor avea și ocazia să sprijine organizațiile preferate, cumpărând produsele realizate de acestea, precum bijuteriile personalizate realizate exclusiv de persoane cu dizabilități, oferite de asociația Handicope.
ONG Expo își propune atât să aducă organizațiile non-profit în atenția publicului larg, cât și să le ofere acestora șansa de a se dezvolta. De aceea, de la ora 13, în paralel cu activitățile deja menționate, va avea loc și o serie de seminarii și dezbateri publice pe teme de interes pentru reprezentanții sectorului non-guvernamental, precum strângerea de fonduri, dezvoltarea comunitară, finanțarea din fonduri publice a serviciilor sociale furnizate de ONG-uri, PR și branding pentru sectorul non-profit. Kai Brand Jacobsen, directorul Institutului Român pentru Pace, va oferi o perspectivă largă legată de cetățenia democratică și promovarea valorilor umanitare ca viziune pentru România secolului al XI-lea.
PROGRAM
10:00 – 18:00 Zona expoziţională
ONG-urile participante îşi vor prezenta activităţile şi proiectele într-un mod cât mai creativ la standuri;
11:00- 18:00 – Ateliere şi activităţi distractiv-educative
Activități de informare, educație şi petrecere a timpului liber pentru copii, tineri şi adulți desfăşurate de ONG-urile participante;
13:00 – 18:00 Seminarii și dezbateri publice
Seminarii cu o durată medie de o oră unde se vor discuta teme de interes pentru reprezentanţii sectorului neguvernamental.
ONG EXPO este un eveniment organizat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj pentru sectorul neguvernamental din Cluj, care doreşte să încurajeze un dialog între cetăţeni de toate vârstele şi ONG-uri, despre activităţile de voluntariat prin care aceste organizații pot avea impact asupra comunităţii locale. La eveniment sunt așteptate 30 de ONG-uri expozante și mai bine de 1000 de vizitatori.
PARTENERI: Camera Franceză de Comerţ şi Industrie în România (CCIFER)
PATRIR (Institutul Român pentru Pace)
Universitatea de Artă şi Design Cluj- Napoca
Mișcarea Sportivă a Studenților Transilvăneni
Consulatul Onorific al Republicii Franceze la Cluj Napoca
SPONSORI: Energom Groupe Gonzales, Pfeiffer Vacuum Romania
Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (C.FAC) este o rețea de peste 50 de firme și persoane francofone cu funcții de decizie în întreprinderi, instituții și organisme administrative din Cluj. Obiectivele generale ale CFAC sunt să contribuie la dezvoltarea economică în regiunea Cluj și să faciliteze ocuparea forței de muncă în Transilvania.
Contacte:
Organizare:
Ana-Maria Hacman – 0721.710.338, ana.hacman@cfac.ro
Comunicator:
Alexandra Bran – 0746.376.576, alexandra.bran@cfac.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu