joi, septembrie 10, 2020

Deficitul comercial

Deficitul comercial al României la 7 luni a ajuns la 10 miliarde euro (9,999 mld), cea mai mare valoare înregistrată în ultimii 10 ani, ajungând să aibă o pondere de 4,6% în PIB.
Deficitul comercial este în creştere cu 5,48% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, nivel superior scăderii exporturilor în raport de perioada analizată.
Exporturile au pierdut, în primele şapte luni, 6,6 miliarde euro ceea ce se va reflecta în scăderea producţiei industriale pentru aceeaşi perioadă.
Mult clamata politică economică care să vizeze reducerea deficitului comercial este egală cu zero, din contră chiar, favorizează reducerea exporturilor în mod accelerat.
Dacă anul asta avem o crestere a deficitului comercial cu produse agroalimentare cu 6,5% la primele 7 luni, când nu s-a investit nimic şi anul agricol este dezastruos, ganditi-va ce va fi anul viitor.
În altă ordine de idei, investiţiile nete în economie şi-au redus abrupt creşterea înregistrată în trimestrul I al anului 2020, scăzând de la 5% la 0,4% ceea ce anulează practic stimulul economic pe care ar trebui să îl genereze formarea brută de capital fix.
Acel 0,4% vine din cheltuielile publice în timp ce investitiile private au scăzut de peste 9 ori.
Aici este marea bombă, stiu că domnul acela fantezist va spune că e bine (observaţi ticăloşia, se lauda cu ceva ce stiam cu toţii de cand s-a anuntat PIB TRim II dar ocoleşte deficitul comercial şi va ocoli şi comunicatul cu scăderea producţiei industriale - omul vinde vise), dar e dezastru.
O economie fară investiţii private este sortită eşecului.
Revenirea economică reală va fi după 2022.
Pierderea de potenţial este imensă şi nu este redată statistic.
Când un incapabil consideră că acesta este un succes si nu se uita ca altii investesc 14%, 20% din PIB în economie, altii adică competitorii comerciali şi economici ai României dezastrul este asigurat.
Se numeşte decalaj de competivitate şi de potenţial.
Ce să ştie el?
El e poştaş.
Are veşti! Vinde eşec! Marketingul eşecului!
Cum se interpretează această scădere a investiţiilor şi aceste rezultate ale comerţului internaţional?
Simplu!
Efectul statului cu mâinile în sân şi cu degetul pe butonul de selfie.
Economia a avut un impuls inerţial provenit din anul 2019 care a generat o creştere şi pe primul trimestru al anului 2020.
Exact cum este focul de lemne care se stinge încet când nu mai primeşte oxigen, la fel şi economia prezintă semnul lipsei de stimuli economici.
Bine, unii sunt cu baliverne despre injectii de lichiditate si tare imi e ca nu inteleg ce inseamnă lichiditate.
Faptul că amâni taxe nu înseamnă ca banii există la companii, dar asta e altă poveste şi o să discutăm altădată despre ea.
Tocmai ce am pierdut 10% din exporturi (9,56%).
În doar 7 luni!
PS GIF-ul cu pisicul este exact atitudinea pe care o are oricine când citeşte postarile lui Vasile

Niciun comentariu: