duminică, februarie 28, 2016

Gherţoiului familist

Dintr-un exces de protecţionism primitiv şi inutil, se ia de tine pe nepusă masă, pentru orice banalitate. Stupefiaţi de ieşirile sale mârlăneşti şi violente, mulţi se simt jenaţi să riposteze în vreun fel, aşa că şterg putina în faţa gorilei. Gherţoiului familist îi face mare plăcere să umble vara în compania soţiei, a copiilor şi, eventual, a mamei sau soacrei. Transpirat la volan, înfulecând o şaorma cu de toate la botul calului sau clămpănind din şlapii tanga pe asfaltul încins de soare, acesta este mereu pregătit pentru scandal. 

Dacă ai făcut greşeala să nu fi atentă la manevrele sale nervoase din trafic, va scoate capul pe geam şi te va înjura birjăreşte, ameninţându-te şi eventual scuipând în direcţia ta. Dacă îi tai din greşeală calea în itinerariul său spre altarul food-court-ului de la Mall, te va admonesta bădărăneşte sau te va atinge cu o mână pe cur...
- E vai mama aceluia care se încumetă să te ajute ...atunci cand vei avea nesăbuinţa să-i atragi atenţia plodului său obraznic să nu te păteze cu îngheţată ... te va ameninţa imediat cu bătaia şi te va lua cu texte de genul: „Ce morţii mă-tii, te iei de fiu-meu? Hai ia-te de mine dacă ai sânge-n instalaţie! Dă-te drecu de martaloagă…
După cum se vede, nu are nicio jenă în a se da în stambă în faţa propriei familii, la fel cum nu se sinchiseşte să „bage” şi să „scoată” în faţa copiilor şi nevestei, pentru care, nu-i aşa, e în stare să facă “moarte de om”. E un ritual care îi sporeşte autoritatea în ochii lor. „Uite la tata cum ne apără!”, „Dacă nu-mi dai mingea îl chem pe tata să-ţi fută una”
Dacă se întâmplă să dea de vre-o tânără cu ”centura neagră la ea, care-i răspunde pe acelaşi ton sau chiar îl paletează(pălmuiește zdravăn) direct în faţa “subalternilor”, se transformă instantaneu din Ginghis-Han într-un mieluşel speriat, care pozează în victimă în faţa poliţiei, a asistenţei curioase şi a familiei isterizate („Vaaaai, l-a bătut pe Gigel, l-a omorât țoapa aia cu bătaia…Vaaai, ce ţi-a făcut Gigele nenorocita aia…Ne-a atacat bagaboanta asta, domn poliţai, nu i-a făcut nimic Gigel al meu, vă jur, Doamne, Doamne! Băgaţi-o la puşcărie pe criminala ăsta care i-a spart capul cu piciorul !”).
Cu ochii vineţi, cu un cucui în cap şi cu doi dinţi lipsă, Gigel are acum ocazia să mediteze ce a vrut să zică autorul popular în celebrul îndemn sămănătorist: „Futu-ţi familia mă-tii de ţărănoi infect!”
Fotografia postată de Leoncio Leonhard.

Niciun comentariu: