duminică, februarie 07, 2016

Limba germana este simpla

Limba germana este simpla. O persoana cunoscatoare a limbii latine si obisnuita cu declinarile, o învata fara mari dificultati.
Profesorii de germana spun acest lucru la începutul fiecarui ciclu de studii.
Se trece, apoi la initierea în der, die, das, den, des, dem etc. si din nou se reaminteste ca tot restul este de o logica elementara. 
Ca sa ilustram aceste afirmatii, sa luam un exemplu practic.

Pentru început, sa deschidem Manualul de Limba Germana.
Este un volum minunat, cu coperte cartonate, si cu poze colorate, publicat la Dortmund si care povesteste despre obiceiurile hotentotilor (în germana: Hottentotten - observati cat e de simplu!!!). 
În carte se relateaza cum cangurii (Beutelratten) sunt prinsi si închisi în custi (Kotter), acoperite cu o pânza (Lattengitter) care sa-i fereasca de ploi.
Aceste custi se numesc în germana „custi acoperite cu pânza” (Lattengitterkotter) si, atunci când contin un cangur, ele sunt numite Lattengitterkotterbeutelratten. 
Într-o zi, hotentotii au arestat un asasin (Attentater), acuzat ca ar fi omorât o mama (Mutter) hotentota (Hottentottenmutter), având un fiu cam prostut si balbait (Stottertrottel). O astfel de femeie se numeste, în germana, Hottentottenstottertrottelmutter, iar asasinul ei este un Hottentottenstottertrottelmutterattentater.
Politia îl prinde pe asasin si îl inchide provizoriu într-o cusca pentru canguri (Beutelrattenlattengitterkotter), dar captivul evadeaza.
Imediat, toti pleaca în cautarea fugarului si, deodata, un razboinic hotentot se întoarce strigând: 
- Am prins asasinul (Attentater)!
- Da? Care?, întreaba seful de trib.
- Pe Lattengitterkotterbeutelratterattentater, raspunde razboinicul.
- Cum adica, asasinul din cusca de canguri acoperita cu pânza?, întreaba seful hotentotilor. 
- Pai, raspunde bastinasul, pe Hottentottenstottertrottelmutterattentater. (Asasinul mamei hotentote a copilului prostut si bâlbâit). 
- A, asa, da!, raspunde seful hotentotilor. Puteai sa zici de la început ca l-ai prins pe: Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattenattentater.
Dupa cum vedeti, limba germana este simpla!
Trebuie sa aveti doar un dram de bunavointa...

Niciun comentariu: