vineri, ianuarie 23, 2015

Prefata la Tora orala

Parte a Torei orale, tratatul antic Pirkei Avot este o comoara neprelucrata de perle si margaritare, cum nu exista in toata literatura universala. Cuprinde cuvinte pline de inteligenta, morala, exemple de comportari bune si politete care au fost adunate in decurs de 500 de ani de catre primii Intelepti ai poporului evreu. Intelepti ai Torei verbale-Misna si Talmud-incepind din zilele lui Simon haTadik (sec.III.i.e.n) si pina la terminarea oranduirii Misnei(anul 200 e.n).
Din doua motive se numeste acest tratat Avot-pentru ca cele ce sunt cuprinse in tratat sunt zicalele inteleptilor Marii Adunari, care erau primii mari cunoscatori ai Torei si care se numesc ''parintii lumi'',cei care au primit Tora verbala unul de la celalalt, din timpul lui Mose Rabeinu (Moise), asa cum e scris in prima Misna a tratatului Pirkei Avot.

Moise a primit Tora de la Sinai si a transmis-o lui Iehosua, Iehosua a predat-o Batranilor, iar acestia proorocilor, care au incredintat-o membrilor Marii Adunari. Acest tratat se mai numeste si ''Avot'' pentru cuvintele cuprinse in el. Ele sunt ''Avot''-temelia, fundamentul, principiile importante in viata obstii si atesta particularitatile poporului evreu prin comportarea si credinta sa. Prin cuvintele Inteleptilor in Pirkei Avot noi ne racordam in lumea filozofiei si a moralei, la cunoasterea vietii obstesti si a particularitatilor ei. Pirkei Avot
ne mai da si imaginea lumii spirituale si sociale a acelor vremi.
Au spus Inteleptii (Vaikra Raba 9) ''politetea este inaintea Torei''- adica politetea ,comportarea si morala intre om si semenul sau sunt o conditie prealabila pentru indeplinirea celor 613 porunci ale Torei,  care sunt obligatii ale poporului evreu. Cine indeplineste poruncile dar comportarea sa nu este morala, acesta este nedemn fata de Tora, este un om josnic, nelegiuit si facator de rele fata de legi. Au mai spus Inteleptii (Talmudul Bava Kama 30;1): ''Cel ce vrea sa fie om pios(se comporta cinstit,face binefaceri cu dragoste si e milos),sa indeplineasca cele aratate in Pirkei Avot''.

Capitolul I-Misna 2
Simon cel Drept a fost unul dintre supravietuitorii Marii Adunari.El spunea ca lumea e stabilita pe trei principii:..pe Tora (invatatura), slujba religioasa si binefacere (ajutor mutual).
Rabi Ovadia din Bartenura sustine ca Simon cel Drept ramasese ultimul Intelept al Marii Adunari. In mina sa ramasese invatatura si era Mare preot dupa epoca lui Ezdra. In legatura cu cele trei principii pe care este stabilita lumea, Inteleptii au pareri diferite. S-a pus problema: Cum se poate ca universul, creat de Divinitate-care este mandria noastra- sa depinda de trei principii ale unor muritori? Chiar daca am accepta cele spuse si le vom lua ca atare, cum a existat lumea pina la aparitia acestor principii, odata cu primirea Torei??
Inteleptii sustin ca Simon cel Drept se referea nu la univers, la lume, ci la individ. Individul formeaza o sfera mica a lumii.
Rabi Ovadia din Bartenura sustine ca lumea n-a fost creata decat pentru cele 3 principii enumerate.
Daca evreii n-ar fi acceptat Tora, cerul si pamintul nu ar fi fost create. El se bazeaza pe profetul Ieremiahu (Ieremia 33;25):''Daca legamintul meu cel pentru zi si pentru noapte si rinduiala cerului si a pamintului,nu le-am intarit eu''.
  Slujba religioasa. Numai gratie jertfei aduse de Noah (Noe), Divinitatea a promis ca nu va mai aduce potop pe lume-(Talmud Taanit 27).
  Binefacere. Aici este vorba de a inveseli o pereche abia casatorita, a consola pe nenorocit, a vizita un bolnav si alte fapte bune asemanatoare.
Daca vrem sa conchidem, putem spune ca Divinitatea a conceput lumea pentru primirea Torei de catre evrei, caci cel ce se ocupa de studierea Torei se inalta spre lumina Divinitatii.

Inainte ca Tora sa fie data evreilor, Divinitatea a trecut pe la toate celelalte popoare si le-a oferit-o si lor, dar acestia au intrebat ce trebuie sa faca, iar cind li s-au spus cite porunci au de respectat, fara a sta pe ginduri, au refuzat-o! Cu toata parerea de rau, trebuie sa acceptam aceasta idee, iar daca nu o vom accepta
va fi spre nenorocirea noastra, deoarece: ''La inceput,Dumnezeu a facut cerurile si pamintul''...asa ca, toate sunt ale Divinitatii, chiar si noi, iar cind va dorii,ne va lua din aceasta lume fara ca macar sa ne dam seama!
Daca voia lui Dumnezeu a fost ca eu sa ma nasc aici, inseamna ca asta trebuie sa fiu deocamdata, dar sa nu uitam ca ne-a lasat la indemina Libera_Alegere! Eu, spre exemplu, ii iubesc pe toti aceia care-l respecta pe Dumnezeu...iar din moment ce spui ca respecti Divinitatea, automat trebuie sa respecti ceea ce iti cere sa faci,exact cum iti cere, ca altfel...nu se poate numii respect! Am zis!

Niciun comentariu: