marți, august 11, 2015

A repara lumea



„A repara lumea înseamnă a repara educaţia” spunea educatorul Janusz Korczak. Viitorul nostru depinde de cum ne vom educa copiii.
Prima şi cea mai importantă este şcoala. Scopul şcolii în noua lume nu este în special să dea cunoştinţele necesare copilului să treacă nişte teste. Dimpotriva, şcoala ar trebui să crească copiii să devina oameni, sau mai bine spus, umani. Copiii să fie educaţi pentru specificul lumii în care vor trăi când vor fi adulţi.
În loc să fie învăţaţi să fie cei mai buni în clasa lor, copiii ar trebui educaţi cum să construiască o societate în care toţi să fie conectaţi intre ei, unde atmosfera să fie de prietenie şi egalitate.

Ei pot începe, de exemplu, prin a sta în cerc în loc să stea înşiraţi, separaţi unii de alţii prin bănci.
Profesorii și elevii ar putea să stea împreună în cerc, la înălțimi egale și să discute ca de la egal la egal. Aici, superioritatea și controlul sa fie înlocuite cu o ghidare subtilă care să-i ajute pe copii să descopere ei înșiși lucrurile prin discuţii sau impreuna prin eforturi de grup.
Copiii învață să delibereze, să facă schimb de viziuni și să argumenteze în timp ce se respectă între ei pentru unicitate si merite personale. Asta permite fiecăruia dintre ei să-și exprime liber gândurile și să-și dezvăluie calitățile speciale. Astfel copiii își extind viziunea asupra lumii și absorb noi idei și perspective in modul cel mai eficient.

Niciun comentariu: