Mi-am petrecut ziua in compania mai multor reprezentanti de scoli si licee private din tara. Ieri am stat de vorba cu mai multi parinti care au optat pentru gradinite si scoli particulare in Bucuresti. Am ascultat cu atentie ce isi doresc acestia din urma si ce probleme au presedintii fundatiilor pentru educatie alternativa in Romania.
Sunt de 18 ani in sistem si este interesant sa observi in ce ritm se deschid mintile si care sunt sansele sa iesim din modelul invechit si neproductiv al scolilor publice.
Concluziile zilei:
1. Sansele sunt mari daca privesti din tabara parintilor - a beneficiarilor directi.
- din ce in ce mai multi parinti - mare parte dintre ei, reprezentanti importanti ai comunitatilor locale - vor pentru copiii lor educatie pe masura celor mai actuale trenduri europene. Ei sunt primii care s-au prins ca asa nu mai merge. Ca puii lor isi vor juca viitorul intr-o piata multiculturala, internationala, in concurenta cu ce produc acum scolile de varf din lume. Ca modelul de reusita promovat de scoala de stat romaneasca nu mai corespunde in niciun fel cu cerintele de pe piata muncii actuale, cu atat mai putin a viitorului. Cam toti spuneau ca isi vor copiii indrazneti, abili social si buni comunicatori; si-i vor adaptabili, pusi la curent cu tehnologiile moderne si mediile online. Isi vor copiii in medii protejate, capabile sa-i propulseze pe trasee scolare care iau in calcul talentul si potentialul fiecaruia.
2. Daca privesti din perspectiva legislatiei actuale si a strategiilor Ministerului, e clar ca nu le plac zgaltaitorii de barca. Si-ar pierde prea multi posturile, sindicatele, influenta, inspectoratele, puterea. Pentru asta se tot arunca praf in ochi cu cei cativa olimpici internationali : ca sa uitam cu totii de media submediocra si analfabetismul generalizat. Afara de un cadru extrem de permisiv pentru mediile universitare - unde sunt afaceri imense si interese la varf, restul invatamantului privat este doar tolerat si fortat sa semene cat mai mult cu scoala publica. Nu se doreste concurenta cu scolile de stat, nici incurajarea ofertelor alternative; nu exista o lege a invatamantului privat, nici drepturi specifice, finantare, nici atat.
Nu ma descumpaneste faptul ca statul este greoi si neputincios. M-am resemnat. Ma sperie insa reaua intentie a campaniilor exprese de denigrare a initiativelor private. Oamenii sunt incurajati sa fie suspiciosi, sa asocieze investitorii privati cu niste marsavi "tzepari", scolile particulare cu masini de facut bani pe spinarea copiilor.
Sigur ca vor fi si rateuri si oportunisti mercantili. Dar tot din mediul privat a venit si va veni schimbarea in mod natural. Am vazut mii de postari virale cu 20-30 de olimpici internationali romani. Eu va asigur ca sunt 20-30 de modele de scoli private care deja au inovat si trimis pe piata sute de copii mai pregatiti decat restul pentru viitor. Nu are inca nimeni interesul sa ii promoveze.
Un comentariu:
Pai asta ar trebui si aici,desigur!Dar,probabil,tot firmele private pot face asta...nu marea masa de parinti care lucreaza pe la stat sau dezvolta mici afaceri.Ar trebui reglementat prin Constitutie accesul oricarui copil roman la educatia din sist privat prin oferirea unor fonduri din buget
Trimiteți un comentariu