1. Sunatoarea
Proprietatile acestei plante sunt de regenerare a capacitatilor antitoxice ale ficatului. Administrata sub forma de ulei , sunatoarea are efect anticolitic si antispastic. Substanta utila este HIPERICINA care, intr-o concentratie determinanta, ajuta ficatul sa purifice organismul atat cat acesta o primeste din mancare sau lichide, creand o bariera in fata alcoolului.
Ulei de sunatoare
Mod de preparare: Uleiul de sunataoare se obtine prin urmatoarea formula: 20 gr. de sunatoare uscata se umezesc cu 20 gr. de alcool concentrat si dupa 12 ore se aduga 200 gr. de ulei de floarea soarelui. Amestecul acesta se tine 3 ore pe baie de apa in fierbere, agitandu-se din cand in cand. Dupa o perioada de 2-3 zile de repaus se strecoara printr-o panza si se stoarce. Dupa o zi se strecoara din nou, obtinandu-se un ulei limpede d culoare roscata. Apoi se va pastra intr-un recipient de sticla, inchisa ermetic.
2. Talpa Gastei
Aceasta planta creste spontan pe terenuri necultivate. Contine un ulei volatil, un alcaloid- SAPUNINA- taninul si vitaminele A, E si C.
Proprietatile acestei plante sunt asemanatoare cu cele ale valerianei.
Este foarte utila in combaterea tahicardiei de origine nervoasa, caracteristica alcoolicilor, si foarte folositoare atat pentru diminuarea senzatiei de sufocare, cat si pentru reglarea presiunii sanguine, stabilizand tensiunea arteriala.
Tinctura se talpa gastei
Mod de preparare: Se pun la macerat 20 gr. de plante cu 100 cmc alcool de 70 de gr timp de o saptamana. Dupa aceasta perioada se paseaza prin sita compozitia ( plantele macerate) si se pune la conservat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu