sâmbătă, februarie 21, 2015

Suntem foarte buni in a plasa responsabilitatea in exterior

Daca asculti motivele, scuzele sau justificarile pe care le spun oamenii ca sa explice de ce au facut sau nu au facut un lucru ori de ce s-au comportat intr-un anume fel, ai de multe ori tendinta sa spui "ai dreptate".
Raspunsurile lor par logice, insa problema este ca pleaca de la o premisa falsa. Avem o minte rationala care ne ajuta sa ne gasim diferite explicatii logice cu care sa ne autoamagim (si sa ii amagim si pe ceilalti) ca avem toate motivele ca sa fim asa cum suntem.
Suntem foarte buni in a plasa responsabilitatea in exterior, suntem foarte buni in a gasi motive pentru actiunile noastre (indiferent cum sunt ele), in a gasi scuze pentru ca nu actionam asa cum ne dorim sau in a gasi justificari logice pentru comportamentele noastre indezirabile.

Dar... la ce ne ajuta toate acestea? Ca sa putem sa traim mai bine cu noi insine, sa ne pastram iluzia (aparenta) ca viata noastra este ok, chiar daca in interiorul nostru stim ca nu este asa?
Indiferent de ceea ce-ti spui, la un anumit nivel tu stii ca nu este bine, iar asta va duce la conflicte intrapsihice care vor necesita alte explicatii, alte autoamagiri si asa mai departe.
Solutia este mult mai simpla si functionala pentru tine: in loc sa cauti scuze, motive, explicatii si justificari, traieste asa cum iti doresti, cum stii tu ca este bine pentru tine si fii cu adevarat multumit si fericit de viata ta.

sursa: Ursula Yvonne Sandner

Niciun comentariu: