vineri, octombrie 23, 2015

Certificare iso 9001

 Acest articol il incep pornind de la un site royalcert.ro, organism de certificare si instruire in sectoarele industriale si comerciale, pe scurt: cu certificare iso 9001.
Ca traim intr-o tara frumoasa cu oameni minunati stim. Ca romanii sunt ospitalieri si prietenosi, la fel! Suna a reclama asta! Cam asa erau cele de dinainte de "89. Nu e nimic fals in ceea ce spuneau reclamele, dar erau un pic cam exagerate.
Ne aflam in anul 2015 si ar cam trebui sa facem un pic de reclama pozitiva tarii noastre. Din punct de vedere al atractiilor turistice stam bine. Sunt multe locuri ce se pot vizita, oamenii sunt primitori, infrastructura rutiera incepe si ea sa fie moderna...Deci, ca turist strain strain esti bine primit, dar ca sa deschida o afacere lucrurile incep sa se complice.

Nu conteaza: ca vrea omul sa vinda pixuri sau vrei sa vanda “expertiza”, lucrurile se schimba. Se trezeste omul ca are nevoie de multe acreditari, autorizari, etc. Da, face omul o colectie de hartii. Pentru oricare firma, chiar daca activitatea ai inceput-o demult, iti trebuie schimbarea standardului iso 9001

Ma rog, certificari,  acreditari, cum doriti sa le spuneti, denumirile, pentru mine sunt oricum pompoase fata de ce trebuie exact.

Nu o sa va spun ce inseamna si ce presupune, dar am sa dau 2 situatii, despre asta:

1. In Romania (ca peste tot in lume, pentru a deschide o farmacie iti trebuie o diploma de farmacist. Nu conteaza ca esti doar proprietarul si de vandut va vinde o farmacista trebuie sa o ai. Asta e regula. In schimb, pentru o fabrica de cosmetice sau alimente, nu iti trebuie nicio diploma. Poti pune sanatatea oamenilor in pericol, dar sa nu le vinzi medicamente.

2. Profesoara mea de fizica din liceu ne spunea de faptul ca in Franta nu poti detine o brutarie fara un certificat de calificare. Sunt atatia brutari buni, la noi, fara niciun fel de scoala. Cat de necesare sunt acele calificari, acreditari? Nu intreb si eu!

Am inceput articolul de la vizita mea pe site-ul RoyalCert si il inchei spunandu-va ca in acest moment exista o reducere de 30% pentru " firmele care detin sau au detinut o certificare ISO".

Niciun comentariu: