miercuri, octombrie 28, 2015

De la altii: Emotiile tale

"Emotiile tale sunt sclavii gandurilor tale si tu esti sclavul emotiilor tale".
Gandurile tale constiente, dar si procesarile de informatie care au loc la nivel inconstient, sunt cele care iti determina starile emotionale, iti coloreaza viata si iti determina destinul.
Orice emotie pe care o simti, vine din interiorul tau si este un raspuns pe care tu il dai, fie constient, fie inconstient, stimulilor cu care vii in contact.

As vrea sa retii faptul ca orice stimul pe care il percep simtirile tale (vizual, auditiv, gustativ, olfactiv, kinestezic, precum si cele care iti semnalizeaza ceva de la organismul tau) este neutru pana in momentul in care mintea ta alege sa il interpreteze intr-un fel sau altul. Deci, intre stimul si emotia ta nu exista niciodata o legatura directa, ci intotdeauna intervine mintea ta. Ea decide emotia, in functie de felul in care ai invatat sa te raportezi la ceea ce ti se intampla.
Toate acestea se intampla in fractiuni de secunda si de aceea oamenii nu sunt constienti de faptul ca emotiile lor nu se datoreaza stimulilor (oameni, intamplari, lucruri, etc.) ci felului in care mintea alege sa proceseze acei stimuli.
Viata noastra emotionala este influentata extrem de mult de felul in care am vazut ca se comporta alti oameni, de felul in care am fost invatati sa gandim despre un lucru sau altul, de credintele noastre rationale sau irationale, functionale sau disfunctionale.
Emotiile noastre pot fi intelese si "disciplinate", putem sa dobandim inteligenta emotionala si astfel putem sa ne eliberam de sub sclavia lor.
Nu sunt adevarate credinte de genul: "eu asa simt si nu pot sa schimb asta", "emotiile ma coplesesc/ma controleaza si eu nu am nicio putere asupra lor", "din cauza ta ma simt asa", "altii ma fac sa ma simt intr-un fel sau altul", s.a.m.d.
Tu esti singurul responsabil de ceea ce simti, de calitatea vietii tale emotionale.
Lucreaza cu tine, informeaza-te, educa-te si elibereaza-te de emotiile negative.
Sursa: Ursula Yvone Sandner

Niciun comentariu: