vineri, ianuarie 08, 2016

Sistemul de credinte crestin,

In sistemul de credinte crestin, desi exista cele zece porunci pe care ti se spune sa nu le incalci, chiar de nu le respecti esti iertat daca te caiesti si iti ceri iertare. Un criminal sau un violator, daca isi marturiseste pacatele in fata unui preot, primeste iertarea pe care si-o doreste si se spune ca ajunge in “rai”, alaturi de toti oamenii virtuosi.
In religia musulmana, ca un om sa fie iertat de pacatele pe care le-a facut in timpul vietii trebuie sa obtina iertarea oamenilor carora le-a gresit si abia atunci Allah il iarta. Ei cred ca daca oamenii nu te iarta pentru ce le-ai facut, nici Dumnezeul lor nu poate sa o faca. Judecata oamenilor inaintea judecatii lui Dumnezeu.

In filosofia de viata budista, iertarea nu exista. Daca ai gresit, cu vorba, cu gandul sau cu fapta, vei suporta consecintele. Nimeni nu te absolva de ele si pe baza legii cauzei si efectului, ceea ce ai emis se va intoarce la tine, intr-un fel sau altul, la un moment dat sau altul. Ei numesc acest lucru Karma.
Exista multe religii si sisteme de credinte in lume, adaptate specificului fiecarei culturi in parte. Eu ti-am enumerat doar trei dintre ele. Din perspectiva asumarii responsabilitatii depline pentru actiunile, gandurile si faptele tale, care crezi ca te mobilizeaza mai mult sa fii constient, responsabil si asumat?
Daca ai sti ca pentru orice gand, vorba sau fapta de-a ta vei fi nevoit sa iti asumi consecintele pe de-a-ntregul, ca nimeni nu te iarta deoarece tu esti singurul responsabil de felul in care iti construiesti viata, tu cum ai trai? Ti-ai mai permite luxul unor ganduri, cuvinte sau fapte negative, in conditiile in care ai sti ca odata ce le-ai emis, ele se vor intoarce la tine intr-un fel sau altul?
Personal, am observat ca indiferent daca credem sau nu in lege cauzei si efectului (demonstrata si de fizica), ea se manifesta in viata noastra. Emitem energie negativa, se intoarce la noi. Emitem energie pozitiva, prin gandurile, cuvintele si actiunile noastre, ea se intoarce la noi.
Daca ai facut un rau, degeaba iti ceri iertare - raul s-a produs. Ai emis niste unde in univers si nu mai poti sa le iei inapoi. La fel si daca faci un bine. Cum ar fi sa iti traiesti viata si tu dupa principiul cauzei si efectului, sa iti asumi responsabilitatea pentru tot ceea ce gandesti, spui si faci?
Da, stiu, e mai simplu sa gandesti ca poti sa faci orice si cand va fi cazul, iti ceri iertare si te autoiluzionezi ca problema este rezolvata. Insa… daca nu este asa?
Reflecteaza putin la toate acestea.

sursa: Ursula Yvone Sandner

Un comentariu:

bazarnews spunea...

Pe mine .....Karma m-a atins dupa 20 de ani, dar Doamne a fost alaturi de mine tot timpul si este..... si adevarat ce semeni aia culegi.