De multe ori imi vin in minte cuvintele lui Nietzsche cand stau de vorba cu oamenii sau cand citesc diferite mesaje si comentarii. Imi este clar ca unii oameni prefera sa se autoamageasca, sa se agate de iluzii si credinte irationale, nerealiste sau limitative decat sa faca vreo schimbare in viata lor.
Teama de schimbare, rezistenta la tot ce este nou sau ar presupune un efort in directia constientizarii si apoi a schimbarii, influenta sociala nefasta si agatarea de "zona de confort" (oricat de nefericita ar fi) sunt factorii care ii impiedica pe oameni sa depaseasca suferinta si nefericirea din vietile lor.
In ceea ce priveste relatiile, dramatismul atinge cote alarmante. Preferam sa stam intr-o relatie toxica din "n" motive: teama de singuratate, nevoia de siguranta si apartenenta, frica de libertate si de independenta, copiii, bunurile in comun, gura lumii, etc. Am citit chiar faptul ca este egoism sa iti doresti fericirea pentru tine si sa iti dai o alta sansa, cu toate ca esti constient ca va distrugeti reciproc stand impreuna.
Mentalitatea romaneasca este una in care suferinta, victimizarea, drama, nefericirea, compromisurile si vietile traite in renuntare si blazare sunt acceptate ca fiind normale. Ne uitam la noi, ne uitam in jurul nostru si le vedem foarte prezente, asa ca ridicam din umeri, ne spunem ca nu se poate face nimic si continuam sa ne afundam in tristetea noastra existentiala.
Insa, mai sunt si acei oameni care constientizeaza ca viata poate fi traita si altfel. Ei sunt cei care cauta informatii, lupta pentru fericirea lor, sunt dispusi sa faca schimbarile necesare oricat efort ar presupune asta, care spun NU suferintei, compromisurilor, renuntarii si blazarii. Ei nu se multumesc cu putin si nici nu cred ca "asa este viata, nu ai ce sa-i faci."
Sursa: Ursula Yvonne Sandner
2 comentarii:
cand vine cineva si prezinta altfel lucrurile, aducand argumente palpabile ca lucrurile pot fi facute si altfel, se gasesc altii care se lupta sa s-ti dovedeasca ca e asa cum spun ei: dar eu nu pot, dar e greu sa faci asa, dar tu ai avut noroc , dar nu...
cand vine cineva si prezinta altfel lucrurile, aducand argumente palpabile ca lucrurile pot fi facute si altfel, se gasesc altii care se lupta sa s-ti dovedeasca ca e asa cum spun ei: dar eu nu pot, dar e greu sa faci asa, dar tu ai avut noroc , dar nu...Vezi mai mult
Îmi place · Răspunde · 2 · 1 oră
"Mentalitatea romaneasca este una in care suferinta, victimizarea, drama, nefericirea, compromisurile si vietile traite in renuntare si blazare sunt acceptate ca fiind normale" textul asta m a dus cu gandul la oamenii educati si formati in comunism.foarte submisivi si resemnati..oare nu are si asta o legatura cu gandirea impotmolita in suferinta?imi place mult ceea ce faci Ursula dar mai cred ca fiecare floare se deschide la vremea ei.nu toti oamenii sunt pregatiti de schimbari sau transformari.o zi fr!
Trimiteți un comentariu